In de eerste zes maanden van 2019 werden er in Nederland 79 patiënten met hepatitis A gemeld. Onder deze meldingen zaten ruim 20 meldingen van mannen met homoseksuele contacten. Dit aantal is lager dan ten tijde van de grote uitbraak onder homoseksuele mannen in 2017, maar nog steeds hoger dan andere jaren. Het RIVM adviseert mannen die seks hebben met mannen om zich te vaccineren tegen het hepatitis A-virus. Op deze manier wordt de verspreiding van het hepatitis A-virus tegengegaan.

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Het hepatitis A-virus wordt overgedragen via contact met ontlasting (bijvoorbeeld via besmet voedsel of besmet water). Hepatitis A komt veel voor op tropische bestemmingen. Ook kan het virus overgedragen worden via anale seks, bij het aanraken van de anus van de sekspartner. Er is een vaccin tegen hepatitis A. De laatste uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Nederland was in de periode 2008 – 2011. Toen zijn 70 mensen besmet geraakt met hepatitis A.

Vaccinatie

Binnen het Hepatitis B-vaccinatieprogramma kunnen homomannen zich ook tegen hepatitis A laten vaccineren. De vaccinatie tegen hepatitis B is gratis. Het is mogelijk om zich tegen betaling ook tegen hepatitis A te laten vaccineren. Mensen die alleen een vaccinatie tegen hepatitis A willen kunnen terecht bij de reizigerskliniek van de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Dit geldt bijvoorbeeld voor homomannen die al gevaccineerd zijn tegen hepatitis B.  De vaccinatie is ook verkrijgbaar via de huisarts.