Wijzigingsdatum 08-08-2024 | 19:26
Op deze pagina treft u informatiemateriaal van zusterorganisaties, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en, patiëntenverenigingen en stichtingen aan. Het RIVM is niet verantwoordelijk voor de informatie op deze pagina's.
Informatie voor publiek
- Zorgpad Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging ontwikkelde een zorgpad voor patiënten met (mogelijke) hepatitis B/C
- Zorgpad druggebruikers Het Trimbos ontwikkelde een zorgpad voor drugsgebruikers
- Nomorec Website voor mannen die seks hebben met mannen van Soa Aids Nederland, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam en het AMC (Academisch Medisch Centrum Amsterdam )
- Mantotman Informatie van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond
- MLDS Website Maag Lever Darm Stichting
- Thuisarts Op thuisarts, een website van het Nederlands Huisartsen Genootschap, treft u verschillende informatiefilms over hepatitis aan.
- Nederlandse Leverpatiënten Vereniging Op het youtubekanaal van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging treft u diverse informatiefilms aan over hepatitis en andere leveraandoeningen.
Informatie voor professionals
- Stappenplan LCI De Verpleegkundige Stappenplannen Infectieziektebestrijding zijn een aanvulling op de LCI (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)-richtlijnen en geven een gestructureerd overzicht van het handelen van een afdeling Infectieziektebestrijding bij een melding van een specifiek ziektegeval.
- GGZ Academy De module is ontwikkeld voor medewerkers in GGZ (geestelijke gezondheidszorg)-instellingen die in de dagelijkse praktijk werken met cliënten met een verhoogd risico op infectieziekten door middelengebruik of verslaving.
- Hepatitisinfo learning E-learningmodules ontwikkeld door de Stichting Hepatitis Informatie.
- BIBEP BIBHEP-kaart voor huisartsen (casefinding en verwijzing)
- Herkenning en opsporing van hepatitis B&C in de huisartsenpraktijk; Medtalk
- Actieplan GGD Amsterdam In 2016 is op initiatief van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam een actieplan hepatitis B en C preventie en zorg in Amsterdam opgesteld. Dit plan is ontwikkeld in samenwerking met alle bij hepatitis B en C preventie en zorg betrokken partijen in de stad. Het actieplan omvat een Doelstellingenkaart en drie Actiekaarten.
- NoMoreC heeft als doel om de kennis en het bewustzijn over hepatitis C bij homomannen en professionals te vergroten en homomannen tools aan te reiken om de kans op hepatitis C transmissie te reduceren
- Advies Gezondheidsraad Op 1 november heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven over wenselijkheid van routinematige screening onder risicogroepen
- Toolkit Trimbos Een toolkit van het Trimbos Instituut
- Migrantentool Met behulp van deze tool kun je per GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-regio inzicht krijgen in het aantal geregistreerde migranten met hepatitis B of C
- Handreiking van de LCI (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)
- NHG Nederlands Huisartsen Genootschap
- NVHB Nederlandse Vereniging van HIV (humaan immunodeficientievirus) Behandelaren
- LCI Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding
- Hepatitis C Richtsnoer
- Draaiboek prikaccidenten
- Draaiboek seksaccidenten
Hier vindt u de formulier voor de vergunningsaanvraag in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO (Wet op het bevolkingsonderzoek)). Het ingevulde formulier kunt u sturen naar: bevolkingsonderzoek@minvws.nl met een cc naar mg.kleefkens@minvws.nl.
In de toelichting leest u de instructie voor het invullen van het formulier. Heeft u vragen of hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op met Anouk Urbanus via lci@rivm.nl.
- Overzicht van de screeningsprojecten hepatitis B en hepatitis C in Nederland
(Bron: F. Zuure, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam) - Overzicht heropsporingsproject hepatitis B en hepatitis C in Nederland
(Bron: M. Dimmendaal, GGD regio Utrecht)