Overal zijn micro-organismen: op je handen en lichaam, maar ook in de WC, douche en de keuken. Voorbeelden van micro-organismen zijn bacteriën, virussen en schimmels. De meeste micro-organismen zijn onschuldig, maar er kunnen ook ziekteverwekkers tussen zitten. Voorbeelden van micro-organismen die ziekte veroorzaken zijn: griepvirus, norovirus, salmonella-bacteriën, E. coli-bacteriën en candida (schimmel).

Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn:

  • Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek;
  • Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken
  • Schoonmaakdoekjes na gebruik uitspoelen en wassen op 60 graden Celsius;
  • Bederfelijk eten bewaren in de koelkast op 4 graden Celsius.

Hygiëne en ‘schoon zijn’ is niet hetzelfde. Op een keukenblad dat er schoon uitziet, kunnen veel meer ziekteverwerkers zitten dan een zichtbaar vuil bureaublad met stof, koffievlekken en wat broodkruimels. Op een keukenblad kunnen ziekteverwekkers, zoals salmonellabacteriën, komen door het bereiden van etenswaren zoals bijvoorbeeld kip. Daarnaast kan dit gebeuren door ongewassen handen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers op andere etenswaren, zoals bijvoorbeeld sla, komen. Of op de handen van iemand anders. De ziekteverwekker wordt op deze manier verspreid en kan door eten in het lichaam komen en iemand ziek maken. Dit wordt een infectie genoemd. Zelfs als je het zichtbare vuil weghaalt van het keukenblad, kunnen nog ziekteverwekkers achterblijven. Verwijderen van ziekteverwekkers door schoon te maken is daarom belangrijk: dit is hygiëne.

Een overzicht van de belangrijkste hygiënische maatregelen voor thuis of op de werkplek staan in dit overzicht:
 

Dit overzicht kun je hier downloaden en printen.

Het is belangrijk dat je op de goede manier hygiëne uitvoert. Lees hoe je ‘hygiënisch’ je handen wast, je huis schoonmaakt en eten klaarmaakt. Voor sommige sectoren heeft het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in overleg met brancheorganisaties, professionele hygiënerichtlijnen ontwikkeld. Bedrijven of instellingen die geen eigen richtlijnen hebben, kunnen de Algemene hygiënerichtlijn gebruiken. Hiermee voer je een goede basishygiëne uit.