Legionellapreventie heeft als doel ziektegevallen door Legionella te voorkomen. Bij sommige installaties is daarom legionellapreventie wettelijk verplicht. Ook voor thuis zijn er enkele tips om het risico op ziekte door legionella te beperken.

Preventie

Er bestaat geen inenting tegen de ziekte. Door te stoppen met roken verkleint u het risico op een longontsteking door legionella.

Legionellapreventie is belangrijk op plaatsen en bij installaties waarbij het risico op ziektegevallen door Legionella groter is:

 • Prioritaire installaties zijn wettelijk verplicht om maatregelen te nemen om de groei van legionella tegen te gaan. Dit zijn leidingwaterinstallaties bij o.a. ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, hotels, campings, grotere bed- and-breakfasts en truckstops.
 • Natte koeltorens. Voor de bronopsporing is het bovendien belangrijk dat deze installaties worden gemeld. Iedereen kan deze installaties aanmelden via de Atlas Leefomgeving.
 • Zwembaden en badinrichtingen.  
 • Overige risicovolle waterinstallaties  , zoals o.a. bubbelbaden, tijdelijke waterinstallaties, fonteinen, luchtbevochtiger en mistsystemen , mobiele koelers. 
 • Bij evenementen, waarbij tijdelijke risicovolle waterinstallaties  worden gebruikt.  
 • Bedrijfsprocessen met waterverneveling.

Meer informatie over de regelgeving is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Preventie thuis

Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionellagroei wel beperken door op het volgende letten:

 • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
 • Zet de combiketel (cv-ketel) niet in de ECO-stand als u maar weinig of kort warm water gebruikt. In de ECO-stand duurt het even voordat de hoogste temperatuur wordt bereikt. Het is belangrijk dat de warmwaterleidingen regelmatig voor langere tijd (meerdere minuten; bijvoorbeeld tijdens douchen) de hoogste temperatuur halen om legionellagroei in de leidingen te beperken.
 • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.
  Het is onder andere belangrijk dat opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen.
 • Heeft u (bijna) de pensioenleeftijd en/of heeft u onderliggend lijden , dan is het verstandig om elke 2 à 3 jaar de doucheslang en douchekop te vervangen en de thermostatische mengkraan (indien aanwezig) te laten reinigen.  

Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Voorbeelden:

 • Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeglopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik
 • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub, etc.) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bubbelbad in de tuin? Zorg dat er geen aarde/grond in het water komt
 • Apneu-apparaat (CPAP): Vul het waterreservoir met afgekoeld gekookt water en ververs dit dagelijks. Reinig het masker dagelijks.  Reinig en ontsmet het reservoir wekelijks volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Ontkalk de douche regelmatig.
 • Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal wekelijks
 • Waterbevalling: maak het bad voor gebruik schoon en vul het bad pas als de bevalling begint. Gebruik geen baden met watercirculatie of verwarming. Gebruik bij huurbaden altijd een hygiënische hoes.

U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.

Informatie voor professionals 

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en kunnen voor het uitvoeren van legionellapreventie-taken het GGD-draaiboek Melding van legionellabacteriën in water gebruiken. 

Meer informatie over legionellose voor professionals is te vinden in de LCI-richtlijn.