Heeft u overgewicht of bijvoorbeeld een verhoogd risico op diabetes type 2? Dan kunt u mogelijk meedoen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist om mee te kunnen doen aan de gecombineerde leefstijlinterventie.
De overheid wil dat Nederlanders gezond zijn en gezond blijven. De gecombineerde leefstijlinterventie leert u hoe u een gezonde leefstijl vol kunt houden op langere termijn. Er is aandacht voor gezonde voeding, meer beweging en hoe u dit kunt volhouden in het dagelijkse leven. Het programma richt zich op een gezonde gedragsverandering.
Hoe werkt het?
Wilt u meedoen? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U komt in aanmerking bij:
- Obesitas; een BMI (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) (body mass index) van 30 of hoger
- Overgewicht en een verhoogd risico op een andere aandoening; een BMI van 25 of hoger in combinatie met diabetes, artrose of slaapapneu of in combinatie met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes.
Op dit moment worden in Nederland zeven erkende gecombineerde leefstijlinterventies vergoed vanuit de basisverzekering. Het aanbod in uw regio bepaalt aan welk programma u mee kunt doen. Zorgverzekeraars kopen niet altijd alle GLI-programma’s in, dus ook dit kan van belang zijn bij de keuze voor een GLI-programma in uw regio. Komt u in aanmerking? Neem dan contact op met uw huisarts of medisch specialist voor een doorverwijzing.
Wilt u meedoen zonder verwijzing? Dat kan, maar u krijgt uw deelname dan niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Neem contact op met een aanbieder voor meer informatie.
Bekijk het GLI-aanbod op het Loketgezondleven
Doet u mee aan een programma uit de gecombineerde leefstijlinterventie? Dan krijgt u begeleiding van een team van specialisten, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist, leefstijlcoach of oefentherapeut. Door inzet van specialisten uit verschillende vakgebieden leert u op al deze vlakken gezondere keuzes te maken.
Met verwijzing
Komt u in aanmerking om mee te doen en heeft u een doorverwijzing van uw huisarts of medisch specialist? Dan krijgt u de deelname aan het programma vergoed door uw zorgverzekeraar uit uw basisverzekering. U hoeft hier dus niet zelf voor te betalen.
Maakt u tijdens het programma gebruik van beweegaanbod in uw buurt? Bijvoorbeeld via een abonnement op de sportschool of een sportclub? Dan moet u dit wel zelf betalen. Deelname aan de GLI valt niet onder het eigen risico van uw zorgverzekering.
Zonder verwijzing
Wilt u meedoen met de gecombineerde leefstijlinterventie zonder doorverwijzing? Dat kan, maar dan moet u uw deelname zelf betalen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het programma waaraan u meedoet. Neem hiervoor contact op met een aanbieder.
Aan welk programma u kunt meedoen is afhankelijk van het aanbod in de regio/gemeente waarin u woont. Vraag aan uw huisarts of zorgverzekeraar welke organisaties of behandelaars bij u in de buurt de gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden.
Op de website Loketgezondleven vindt u een overzicht met mogelijke aanbieders van de gecombineerde leefstijlinterventie bij u in de buurt.
Bekijk het GLI-aanbod op het Loketgezondleven