Het vaccin dat de risicocontacten van een mpoxpatiënt kunnen krijgen, is het pokkenvaccin Imvanex®.

Het vaccin tegen mpox

Sinds 2013 is Imvanex® in Europa geregistreerd als vaccin dat beschermt tegen pokken. Het vaccin is op 22 juli 2022 ook geregistreerd als vaccin tegen mpox. In Imvanex® zit een levend verzwakt virus dat zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam. Vergeleken met de oude pokkenvaccinaties zijn de bijwerkingen milder. Ook laat Imvanex geen litteken achter. 

De vaccinatie tegen mpox bestaat uit 2 prikken met minstens 4 weken ertussen. Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat. Zij geven het virus ondanks vaccinatie misschien toch door. Daarom gelden, ook na vaccinatie, de volgende adviezen: 

  • Laat blaasjes onderzoeken bij de huisarts of de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
  • Heb geen intiem contact of seks, ook niet met een condoom, totdat de korsten zijn afgevallen en er weer nieuwe huid te zien is. 
  • Iemand die positief test op mpox blijft in isolatie en volgt de Leefregels

Het vaccin is veilig voor personen bij wie het afweersysteem niet goed werkt door ziekte of door medicijnen. Bij hen kan de bescherming tegen mpox wel minder zijn..