Het vaccin dat waarmee de risicocontacten van de patiënt gevaccineerd wordenis het pokkenvaccin Imvanex®.
Het vaccin tegen mpox
Sinds 2013 is Imvanex® in Europa geregistreerd als vaccin ter bescherming tegen pokken. Het vaccin is op 22 juli 2022 ook geregistreerd als vaccin tegen mpox. Imvanex® bevat een levend verzwakt virus dat zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam. Vergeleken met de oude pokkenvaccinaties zijn de bijwerkingen milder en laat Imvanex geen litteken achter.
De vaccinatie tegen mpox bestaat uit 2 prikken met tenminste 4 weken ertussen. Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven. Daarom gelden, ook na vaccinatie de volgende adviezen: laat blaasjes onderzoeken bij de huisarts of de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en heb geen intiem contact of seks, ook niet met een condoom, totdat de korsten zijn afgevallen en er weer nieuwe huid zichtbaar is. Iemand die positief test op mpox blijft in isolatie en volgt de Leefregels.
Het vaccin kan veilig gegeven worden aan personen bij wie het afweersysteem niet goed werkt door ziekte of door medicijnen. Maar bij hen kan de bescherming tegen mpox wel minder zijn.