Kinderen eten meer fruit dan 5 jaar geleden De afgelopen vijf jaar zijn Nederlanders onder andere minder aardappelen, vetten en oliën, zuivel, koek en gebak en vlees gaan eten.
Advies beschikbaarheid medische isotopen in Nederland In de afgelopen weken is er in de media regelmatig aandacht geweest voor de financiële situatie van de firma NRG (Nuclear Research and consultancy Group) in Petten.
Inname zout en kalium blijft gelijk bij volwassenen, jodiuminname daalt De hoeveelheid zout die volwassen in 2015 dagelijks binnenkregen, is gelijk gebleven ten opzichte van 2006. De inname ligt daarmee nog steeds ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid.
Relatief meer uitbraken van voedselinfecties door gewijzigde registratie In 2015 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en vergiftigingen geregistreerd dan in voorgaande jaren.
Onderzoek stralingsdoses radiologie wint onderzoeksprijs Harmen Bijwaard (RIVM) en Geert de Vries hebben de onderzoeksprijs van INholland gewonnen voor hun onderzoek naar stralingsdoses in ziekenhuizen.
Indicatie van de inname van 3-MCPD via voedsel Tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, wordt 3-MCPD gevormd.
Kleine verschillen in eetgewoonten niet-westerse en autochtone Amsterdammers De verschillen in eetgewoonten van niet-westerse en autochtone Nederlanders in Amsterdam zijn niet groot.
WHO-publicatie eerste wereldwijde schattingen van voedselgerelateerde ziektelast: kinderen onder vijf jaar vormen bijna een derde van de sterfgevallen Bijna een derde (30%) van alle sterfgevallen door voedselgerelateerde ziekten zijn kinderen onder de vijf jaar, ondanks het feit dat ze deel uitmaken van slechts 9% van de wereldbevolking.
Meer zieken ondanks daling aantal uitbraken van voedselinfecties In 2014 zijn er minder uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in voorgaande jaren geweest. Wel was het aantal zieken per gemelde uitbraak groter.
Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen Door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken als het gaat om hart- en vaatziekten.