Thermisch gereinigde grond is grond die is gereinigd door het te verhitten. Bij de hoge temperatuur verbranden alle organische verontreinigingen zoals olieresten. Ook alle organische stof zoals de humus- en plantenresten verbranden. Hierdoor verschilt thermisch gereinigde grond van de grond die afkomstig is van een natuurlijke bodem. In thermisch gereinigde grond zijn de condities voor bodemleven en plantengroei heel slecht en deze is dus niet geschikt om als zondanig gebruikt te worden.

Thermisch gereinigde grond wordt daarom vooral gebruikt als een alternatief voor bouwstoffen of vulstof, bijvoorbeeld in een dijk. Door de verbrandingsresten van de organische stof krijgt deze grond een zwarte kleur. Ook is de pH vaak veel hoger (en de zuurgraad lager) dan die in een natuurlijke bodem.

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft drie onderzoeken uitgevoerd naar thermisch gereinigde grond:

 

Westdijk in Bunschoten

Westdijk in Bunschoten

RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en WEnR hebben de kwaliteit van water en waterbodem beoordeeld in de omgeving van de Westdijk in Bunschoten.

Perkpolder

In Perkpolder (Zeeland) is thermisch gereinigde grond gebruikt als vulmateriaal bij de aanleg van een dijk. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft het toegepaste materiaal geanalyseerd. 

Plas van Heenvliet Zwartewaal

Bij de Plas van Heenvliet in de provincie Zuid-Holland zijn de zuidoostelijke oevers opgehoogd met thermisch gereinigde grond (TGG). Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzocht of het gebruik van de TGG gevolgen heeft voor de gezondheid en het milieu.