De officiƫle naam voor het verdrag voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de zee in verpakkingen is: International maritime dangerous goods code (IMDGvervoer over de zee).

De kern van het verdrag is voor verpakte stoffen gelijk aan de kern van de VNVerenigde Naties Model aanbevelingen. Delen van de IMDGvervoer over de zee code zijn verplicht gesteld door de international convention for the safety at sea (SOLASinternational convention for the safety at sea). De IMDG code is in beheer bij de international maritime organization (IMOinternational maritime organization), een agentschap van de VN. Voor het vervoer van stoffen in bulk voorziet de IMO in speciale codes onder andere de IMSBCInternational Maritime Solid Bulk Cargoes Code en de IBCInternational Bulk Chemical Code. De Inspectie leefomgeving en transport heeft een actueel overzicht van alle codes die gelden voor vervoer van gevaarlijke goederen over zee.

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over inhoudelijke zaken aangaande de IMSBC en IBC codes. Verder zit het RIVM de werkgroep ESPHEvaluation of Safety and Pollution Hazards voor, waarin onder andere de vervoersvoorwaarden voor producten die in vloeibare bulk over zee worden vervoerd.