De helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Om dit tegen te gaan, maakte het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) afspraken met verschillende partijen in het Nationaal Preventieakkoord. Onderdeel daarvan is zorgen dat een gezondere voedselkeuze makkelijker wordt. Een van de maatregelen om dat te bereiken is het verbeteren van de samenstelling van het voedselaanbod. En de invoering van een voedselkeuzelogo. Het RIVM speelt op verschillende manieren hierin een rol. Zowel bij het beheer van gegevens via databanken, als bij het bedenken van methoden. We volgen ook de ontwikkelingen van de veranderingen in het voedselaanbod.

Nationale Aanpak Productverbetering

Met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) kunnen fabrikanten de samenstelling van hun bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap verbeteren. Dit kan door te zorgen voor minder zout, suiker en verzadigd vet. Maar ook het toevoegen van vezels. De NAPV Nationale Aanpak Productverbetering (Nationale Aanpak Productverbetering) volgt op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP Akkoord Verbetering Productsamenstelling (Akkoord Verbetering Productsamenstelling)) en moet zorgen voor een verbreding en versnelling van de verbeteringen. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Nutri-Score

Nederland wil het voedselkeuzelogo Nutri-Score gaan gebruiken. Een voedselkeuzelogo kan consumenten helpen gezonde(re) voedselkeuzes te maken en daarmee bijdragen aan minder overgewicht, zoals opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Daarnaast kan een voedselkeuzelogo producenten aanmoedigen om de samenstelling van producten te verbeteren. Het RIVM onderzoekt in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hoe Nutri-Score zo goed mogelijk kan aansluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Nederlands Voedingsstoffenbestand

In het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) staan gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen die in Nederland regelmatig worden gebruikt of die belangrijk voor sommige groepen. Het gaat hier om gegevens over energie en voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op de website NEVO-online staat informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen.  Van meer dan 130 voedingsstoffen zijn gegevens in te zien. Daarnaast beheert het RIVM ook de Nederlandse Supplementendatabank (NES), een databank met gegevens over de samenstelling van voedingssupplementen.  NEVO, NES en de portiegroottedatabank zijn onderdeel van het Nederlanse Voedingsmiddelen Informatie Portaal (NVIP).

Portiegrootte voedingsmiddelen

Portie-online bevat informatie over gewichten en inhoudsmaten van voedingsmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn en wordt uitgegeven door het RIVM. De informatie is afkomstig uit de database die door het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum (VC Voedingscentrum (Voedingscentrum)Voedingscentrum) en de Wageningen Universiteit (WUR Wageningen University & Research (Wageningen University & Research)Wageningen University & Research) is samengesteld en wordt onderhouden.

Duurzaamheid

Het RIVM onderzoekt ook de milieubelasting van diverse voedingsmiddelen. Hiervoor zijn vooral voedingsmiddelen onderzocht die veel gegeten worden in Nederland en/of een relatief hoge milieubelasting per kilo voedingsmiddel hebben.