Informatie over voedingsmiddelen en -supplementen is essentieel voor betrouwbare consumentenvoorlichting, voedingsonderzoek en beleid om de keuze voor gezonde, duurzame, en veilige voeding makkelijker te maken. Deze informatie wordt ontsloten via het Nederlandse Voedingsmiddelen Informatie Portaal (NVIP). 

NVIP omvat op dit moment vier databestanden met informatie over voedingsmiddelen. Dit zijn zowel merkgebonden als generieke voedingsmiddelen. Er is informatie beschikbaar over voedingsstoffen, allergenen, duurzaamheidskenmerken, gewichten en inhoudsmaten. 
De databestanden in NVIP worden gezamenlijk beheerd door het Voedingscentrum en het RIVM. Het RIVM richt zich hierbij op diëtisten en op toepassingen in onderzoek, het Voedingscentrum op de consument en op voorlichting.

  • Nederlands voedingsstoffenbestand (NEVO): bevat uitgebreide voedingswaarde-informatie over, voornamelijk, generieke voedingsmiddelen
  • Voedingseenheden en-maten: bevat informatie over gewichten en inhoudsmaten van voedingsmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn.
  • Nederlands supplementenbestand (NES) bevat etiketgegevens van voedingssupplementen
  • Levensmiddelendatabank beheerd door het Voedingscentrum, bevat etiketgegevens van merkproducten (LEDA).

Het RIVM gebruikt de databanken uit NVIP voor onderzoeken, zoals de voedselconsumptiepeiling, Herformuleringsmonitor en Akkoord verbetering Productsamenstelling. Het Voedingscentrum gebruikt de data uit de NVIP in consumentenvoorlichting, via tools als Mijn Eetmeter, ‘Kies Ik Gezond?’ en ZwangerHap

Het belang van voedingsmiddelendatabanken

Kwalitatief goede, actuele en openbaar beschikbare data over de samenstelling van generieke en merkgebonden voedingsmiddelen is onmisbaar om voedingsbeleid te bepalen en consumenten te informeren over gezonde voeding (Journal of Food Composition and Analysis). Om informatie goed te kunnen benutten voor dit doel is er een continu proces van verbeteren, onderhouden en actualiseren van de data nodig (wetenschappelijk artikel over LEDA).

Door het verbinden van data kan integraal inzicht verkregen worden in verschillende aspecten op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid van een product en/of voedingspatroon. Daarbij is het de bedoeling dat op termijn ook andere databanken verbonden zijn met of geïntegreerd zijn in NVIP.

Gegevenskaart Voedingsmiddelen

RIVM en Voedingscentrum ontwikkelden de Gegevenskaart Voedingsmiddelen. Deze kaart biedt een overzicht van belangrijke, onafhankelijke databanken en bestanden over voedingsmiddelen (inclusief supplementen) en voor welke doeleinden deze data worden gebruikt. 

Op de kaart staan o.a. onder andere (onder andere) de NVIP-databanken. Het RIVM en het Voedingscentrum hebben de ambitie om de data over voedsel en voeding via NVIP te ontsluiten.

Wilt u meer informatie over hoe u de kaart kunt gebruiken of heeft u suggesties voor de doorontwikkeling van de databanken? Laat het ons weten: nvip@rivm.nl

Heeft u specifiek vragen over de levensmiddelendatabank (LEDA)? Mail dan naar levensmiddelendatabank@voedingscentrum.nl