Hepatitis B is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een virus. Het hepatitis B-virus kan een ontsteking van de lever veroorzaken. Bij een deel van de patiënten blijft de infectie bestaan en gaat deze over in een chronische infectie. Deze kan actief of inactief zijn.

Mensen kunnen lange tijd hepatitis B hebben zonder dat ze er iets van merken. Door een langdurende ontsteking van de lever kan de lever erg beschadigd raken.

De klachten kunnen zijn:

 • Erg moe.
 • Weinig zin in eten.
 • Koorts.
 • Een gevoel alsof je griep hebt.
 • Geel worden van de huid en het oogwit.
 • Donkere urine.
 • Licht gekleurde ontlasting (grijs-wit).
 • Pijn boven in de buik aan de rechterkant.

De klachten duren meestal een paar weken. Het kan ook langer duren tot wel 3 maanden.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 6 maanden.

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind.

Je kunt het virus al bij je hebben en al besmettelijk zijn vóórdat je klachten hebt, of zelfs zónder dat je klachten hebt. Je blijft besmettelijk totdat het virus uit je lichaam verdwenen is.

 • Als besmet bloed in een wondje komt.
 • Als besmet bloed op slijmvlies van bijvoorbeeld de ogen of de mond komt.
 • Door je te prikken aan gebruikte naalden, waarbij besmet bloed in de wond komt.
 • Door bijten of gebeten worden, wanneer er bloed in speeksel zit en dit in een wondje of op slijmvlies komt.
 • Door een tatoeage of piercing te laten zetten waarbij geen schone naalden worden gebruikt.
 • Een zwangere vrouw die besmet is met het hepatitis B-virus kan tijdens de bevalling haar baby besmetten.

Bloed kan soms op heel gewone dingen zitten zonder dat je het merkt. Bijvoorbeeld een scheermes of een tandenborstel. In een gezin worden deze spullen wel eens samen gebruikt. Zo kan iemand door het virus besmet worden.

Het virus zit in sperma, voorvocht en vocht uit de vagina. Iemand kan besmet raken bij seks, zonder bescherming van een condoom. Ook speeksel waarin bloed te zien is, kan een risico zijn bij sekscontact.

Het virus kan niet overgebracht worden door gewoon contact zoals iemand een hand geven, knuffelen of een zoen geven.

Het virus wordt ook niet overgebracht door het samen gebruiken van servies of bestek, of gebruik van hetzelfde toilet.

Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden.

Sekspartner(s) en huisgenoten van iemand met hepatitis B hebben meer kans om besmet te worden. Het is belangrijk dat hun bloed onderzocht wordt om te kijken of zij ook besmet zijn met het virus. Wanneer zij niet besmet zijn door het hepatitis B-virus, dan kunnen zij beschermd worden door zich te laten inenten.

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen deze inenting als ze 6 weken oud zijn en de inentingen worden herhaald bij 3, 4 en 11 maanden. De inentingen worden gegeven op het consultatiebureau.

En verder:

 • Gebruik je tandenborstel alleen voor jezelf.
 • Gebruik je scheermes alleen voor jezelf.
 • Gebruik je nagelschaar, vijl of pincet alleen voor jezelf.
 • Pas op met bloed bij wondjes verbinden, gebruik waterdichte pleisters.
 • Vrij veilig, dus met condoom.
 • Gebruik geen injectienaalden die door anderen zijn gebruikt.

Heb je toch contact gehad met bloed en is er bloed in een wondje terecht gekomen? Laat dan het wondje goed bloeden en spoel met lauw stromend water. Ontsmet het wondje met bijvoorbeeld jodium en bel de huisarts.

Als je zwanger bent, wordt je bloed onderzocht op hepatitis B. Dat gebeurt bij iedereen in Nederland. Als de zwangere vrouw besmet is met het hepatitis B-virus, dan krijgt de baby meteen na de geboorte een injectie. In deze injectie zitten stoffen die het kind direct beschermen tegen hepatitis B. De baby krijgt daarna een serie inentingen om zelf afweer op te bouwen. Deze inentingen worden op het consultatiebureau gegeven.

Hepatitis B gaat meestal vanzelf over. Soms blijft het virus in het lichaam aanwezig. Waardoor dit komt, is niet bekend. Dat heet een chronische hepatitis B.
De meeste mensen hebben dan geen klachten. Maar zij zijn wel besmettelijk voor anderen. Het virus kan soms beschadiging van de lever geven, ook op latere leeftijd.

Mensen die het virus bij zich blijven dragen moeten zich regelmatig laten onderzoeken. Je kunt hiervoor een afspraak maken met je huisarts.

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Hepatitis B is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft je kind hepatitis B? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Gemeentelijke Gezondheidsdienst  andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van hepatitis B bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op het kindercentrum of de school nodig.

Een volwassene met hepatitis B die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg? Dan moet je eerst overleggen met de GGD/bedrijfsarts of met je werkgever voor je weer gaat werken.

Heb je meer vragen over hepatitis B?

Vraag het de GGD-afdeling Infectieziekten of de huisarts.