Hepatitis D

Mensen kunnen alleen besmet raken met het hepatitis D-virus als ze op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich dragen. Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland.

Wat is hepatitis D?

Het hepatitis D-virus veroorzaakt een acute hepatitis die over kan gaan in een chronische vorm. Hepatitis D komt alleen voor als iemand hepatitis B heeft.

Ziekteverschijnselen

De verschijnselen van hepatitis D zijn zoals die van een acute hepatitis; vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Geelzucht treedt meestal niet op. De gevolgen van hepatitis D kunnen ernstig zijn als de acute hepatitis zich ontwikkelt tot een chronische hepatitis. Dan kan ook levercirrose ontstaan en dit kan zelfs tot de dood leiden.

Besmetting en preventie

Hepatitis D wordt op dezelfde wijze overgedragen als hepatitis B: via bloedcontact en seksueel contact. Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten vormen de belangrijkste infectiebronnen.
Door het vermijden van risicovol gedrag zoals onveilige seks en goede hygiëne is hepatitis B te voorkomen. En daardoor wordt ook hepatitis D voorkomen.

Vaccinatie

Een vaccin tegen hepatitis D bestaat niet. Maar iemand die immuun is voor hepatitis B, is ook niet meer vatbaar voor hepatitis D. Daarom beschermt de vaccinatie tegen hepatitis B ook tegen hepatitis D. De behandeling van patiënten met zowel hepatitis B als D, is nog niet erg succesvol.

Hoe vaak komt hepatitis D voor?

Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland. Het komt wel veel voor in Italië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid- Amerika.

Home / Onderwerpen / H / Hepatitis D

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu