Redenen wat mensen eten 

Wat bepaalt of iemand gezond of ongezond eet? Wat en hoe mensen eten hangt af van veel verschillende factoren. Zoals de eigenschappen van de voedingsmiddelen zelf, hoe het eten smaakt, ruikt of eruit ziet. Maar ook aangeleerd eetgedrag en invloeden van buitenaf, bepalen wat wij eten. Bijvoorbeeld of iemand geld en kennis heeft om gezonde voedingsmiddelen te kopen. Of het voorbeeldgedrag van ouders en vrienden. Ook eten mensen meer voedsel dat ze makkelijk kunnen krijgen, dan voedsel waar ze meer moeite voor moeten doen. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de factoren van ongezonde voeding in kaart gebracht.

Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes

Onder ongezonde voeding verstaan we ongezonde voedingsmiddelen eten of drinken. Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.