Al 30 jaar (sinds 1987) wordt de gezondheid van een groep willekeurig gekozen volwassen Nederlanders uit Doetinchem van oorspronkelijk tussen 20-60 jaar bijgehouden. Dit levert een schat aan informatie van vier generaties op: 20-29, 30-39, 40-49 en 50-60 jarigen. De naam van deze studie is: de Doetinchem Cohort Studie. Elke 5 jaar worden de gezondheid en leefgewoonten van de deelnemers onderzocht bij de plaatselijke GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst.

Hoe worden we gezond oud?

We worden veel ouder dan vroeger. Graag willen we ook zo lang mogelijk gezond blijven. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om tot een zo hoog mogelijke leeftijd te kunnen meedoen in de maatschappij. Bovendien blijft de zorg zo betaalbaar. Maar hoe bereiken we dat? Ons lichaam verandert terwijl we ouder worden. Spieren verliezen hun kracht, bloedvaten en andere weefsels worden minder soepel. Hart en botten worden zwakker en sommige hersenfuncties gaan achteruit. 

Veroudering beïnvloedt alles.

Veroudering beïnvloedt ook onze sociale contacten, hoe we ons voelen, en of we voor onszelf kunnen blijven zorgen en kunnen blijven meedoen. Veel van de veranderingen tijdens het ouder worden gaan langzaam maar gestaag. Onderzoek naar veroudering is dan ook iets van de lange adem. De Doetinchem Cohort Studie is zo’n onderzoek. Omdat de studie al zo lang loopt hebben we een groot deel van de levensloop van deze Nederlanders in beeld: hoe ze verouderen, hoe het met hun gezondheid gaat, of ze nog werken, of op een andere manier deelnemen aan de maatschappij.