Steeds meer Nederlanders combineren werk en mantelzorg. Eén op de vier werkenden heeft daarnaast ook mantelzorgtaken. In de zorgsector is dat zelfs een op de drie. Hoewel het geven van mantelzorg voldoening geeft, kan de eigen gezondheid en welzijn afnemen en onder druk komen te staan.
Effecten van combinatie taken
Mantelzorgers worden op meerdere fronten belast omdat zij werk en mantelzorg moeten combineren. Eerder onderzoek liet zien dat die combinatie samen gaat met een hoger risico op depressie. Sociale steun op het werk, van collega’s en leidinggevende, kan zorgen voor een vermindering van de depressieve klachten.
Toekomstverkenning werkende mantelzorgers
Dit roept de vraag op of werkenden de toenemende vraag naar mantelzorg kunnen blijven geven met behoud van een goede gezondheid. In een RIVM-onderzoek is vooruitgeblikt naar de toekomst en is een model ontwikkeld dat factoren beschrijft die een rol spelen in de vraag en het aanbod van werkende mantelzorgers. Ook is er nog onvoldoende bekend over hoe we werkende mantelzorgers het beste kunnen ondersteunen, zodat zij gezond blijven en de zorg en hun werk kunnen blijven combineren. Het RIVM deed hier onlangs onderzoek naar.
Ondersteuningsaanpak voor mantelzorgers vanuit de werkplek
Om mantelzorgers op de werkplek te ondersteunen in het vinden van een goede balans tussen mantelzorg, werk en privéleven, is een ondersteuningsaanpak ontwikkeld: de Participatieve Aanpak. In drie stappen, verdeeld over minimaal drie gesprekken, werkt een mantelzorger samen met een procesbegeleider aan een eigen plan van aanpak voor een goede balans. De leidinggevende van de mantelzorger denkt ook mee en biedt ondersteuning. Door op tijd in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken, wordt gewerkt aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van de mantelzorger, zowel op het werk als daarbuiten. Dit is een win-win situatie voor zowel de werknemer als de werkgever.
Organisaties kunnen zelfstandig aan de slag met de Participatieve Aanpak. In een handleiding met bijbehorende toolkit wordt uitgelegd hoe (arbo)professionals de Participatieve Aanpak kunnen inzetten om werknemers met mantelzorgtaken te ondersteunen bij het vinden van een goede balans. Een evaluatieonderzoek toonde aan dat de Participatieve Aanpak mantelzorgers en leidinggevende helpt om open gesprekken over mantelzorg te voeren en de ervaren sociale steun van leidinggevenden vergroot.