Op vrijdag 28 oktober 2016 heeft het RIVM het Stadscafé Gezonde Stad georganiseerd in het Máximapark in Leidsche Rijn (Utrecht).

Bij het Stadscafé nam Hetty Linden, directeur Volksgezondheid van de Gemeente Utrecht, een palet voor de Gezonde Stad in ontvangst. Het palet, bestaande uit ideeën om de Gezonde Stad dichterbij te brengen, werd aangereikt door Els van Schie, directeur Milieu & Veiligheid van het RIVM. De video geeft een impressie van de dag.

Voorbeelden van ideeën in het palet: de wijk ingaan om het gesprek aan te gaan, ontwikkel een meetinstrument om sociale cohesie te meten, veelkleurige woonprogramma’s met ruimte om elkaar te inspireren en brede stoepen. Deze ideeën ontstonden die middag in levendige gesprekken tussen de professionals, onder wie architecten en mensen werkzaam bij gemeentes, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en kennisinstellingen. 

Els van Schie onderstreepte het belang van ontmoetingen om de Gezonde Stad handen en voeten te geven. Hetty Linden beloofde de ideeën mee te nemen in haar werk binnen de Gezonde Wijk Aanpak, niet alleen in Utrecht, maar ook in andere steden in Nederland.