Je voetafdruk op het milieu verkleinen. Hoe doe je dat als Nederlandse zorgsector? Hierover zijn afspraken gemaakt in de Green Deal Duurzame Zorg. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt nieuwe mogelijkheden en deelt graag haar kennis met iedereen in de zorg en ieder ander die nieuwsgierig is.

Voluit heet de afspraak Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst, en gaat over de bijdrage die de zorgsector kan leveren aan het verbeteren van het milieu. Zoals het verminderen van CO2carbon dioxide-uitstoot en het stimuleren van circulaire economie. Maar ook door het creëren van een zorgomgeving die uitnodigt tot gezond gedrag van de bewoners, professionals en bezoekers. En er wordt gewerkt aan het verminderen van medicijnresten in het oppervlaktewater en grondwater.

Rol RIVM

Bij het duurzamer maken van de zorg ondersteunt het RIVM instellingen en bedrijven in de zorgsector en beleidsmakers bij de overheid met kwantitatieve en kwalitatieve, wetenschappelijke kennis. Wij bieden relevante onderzoeken  aan en praktijkvoorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de Green Deal Duurzame Zorg. Hiermee bouwen wij een kennisbasis op die voor iedereen van voordeel is bij het verduurzamen van de zorg.

We ontwikkelen kennis die de nadelige milieu-impact van de zorgsector kan verkleinen. Kennis die een positieve uitwerking heeft op het klimaat en het milieu. Met behoud van de kwaliteit van de gezondheidszorg en de bedoeling om alle middelen zo effectief mogelijk in te zetten.

Afspraken Green Deal

CO2-uitstoot zorgsector verminderen

Operatiekamer (370 x 180)

CO2carbon dioxide-uitstoot zorgsector verminderen

Circulair werken in zorgsector stimuleren

Herverwerking medische materialen

Circulair werken zorgsector stimuleren

Medicijnresten in oppervlaktewater en grondwater verminderen

Medicijnresten in oppervlaktewater

Medicijnresten in oppervlaktewater en grondwater verminderen

Gezondheid bevorderen door goede leefomgeving zorginstellingen

Restaurant SmaakLAB Amsterdam UMC

Gezondheid bevorderen door goede leefomgeving zorginstellingen

Nieuws en social media

Wil je niks missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief RIVM Green Deal Duurzame Zorg.

En volg ons op twitter via greendealduurzamezorg@duurzamezorg. Hier deelt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu samen met het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuws en inspiratie over de Green Deal Duurzame Zorg.

Hier vind je nieuwe mogelijkheden - Onderzoek & Kennis - RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Onderdeel van Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst
 

Logo Green Deal