Op deze pagina vindt u de actuele situatie van luchtweginfecties in Nederland.
Stand van zaken luchtweginfecties in Nederland
Status per 2-10-2024
Het aantal mensen met luchtweginfecties in Nederland stijgt.
Het aandeel deelnemers aan Infectieradar met luchtwegklachten steeg afgelopen week verder. Sinds week 35 is het aantal mensen met luchtwegklachten verdubbeld van 3,4% in week 35 naar 7,7% in week 39. Een deel van deze mensen heeft een keel- en neusmonster afgenomen en opgestuurd naar het RIVM. In de monsters die afgelopen week zijn afgenomen en het RIVM heeft onderzocht, kwamen rhinovirus/enterovirus*, SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 en seizoenscoronavirussen het meeste voor. Dit beeld is hetzelfde als in de weken ervoor.
Huisartsen van de Nivel peilstations namen bij een deel van hun patiënten met luchtwegklachten monsters af van keel- en neusslijm. In de 25 monsters die in de afgelopen week zijn afgenomen en RIVM heeft onderzocht werd vooral rhinovirus en enterovirus aangetoond. In een paar monsters werd het griepvirus (influenzavirus) gevonden.
Uit cijfers van laboratoria in Nederland (de Virologische Weekstaten) van virussen en bacteriën die luchtwegklachten kunnen veroorzaken blijkt dat zij vooral SARS-CoV-2, rhinovirus en adenovirus zien. Er werd ook sporadisch griepvirus gevonden, wat niet bijzonder is gezien de tijd van het jaar.
*De laboratoriumtest die gebruikt wordt bij infectieradar maakt geen onderscheid tussen rhinovirus en enterovirus. Uit ander onderzoek met deze test weten we dat het merendeel rhinovirus is en een klein deel enterovirus. De laboratoriumtest die gebruikt wordt bij monsters afgenomen door huisartsen maakt dit onderscheid wel.
Lees meer over
Adviezen bij klachten
Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:
- Ben je ziek? Blijf thuis.
- Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Houd afstand tot anderen.
- Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
- Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.
Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.
Infectieradar
Sla de grafiek Percentage deelnemers Infectieradar met klachten van acute luchtweginfectie over en ga naar de datatabelData van het seizoen 2020/2021 is beschikbaar vanaf week 45.
Infectieradar deelnemers hebben klachten van een acute luchtweginfectie als ze hoesten, keelpijn hebben, kortademig zijn, een loopneus of een verstopte neus hebben doorgegeven.
Bron grafiek: Infectieradar RIVM. De monsters zijn van deelnemers met een negatieve corona zelftest en deelnemers die geen corona zelftest hebben uitgevoerd.
Het RIVM vraagt deelnemers aan het Infectieradar zelftestonderzoek een corona zelftest te doen als zij klachten hebben die passen bij corona of bij een andere luchtweginfectie, zoals hoesten, keelpijn, kortademigheid, een loopneus of een verstopte neus. Een deel van deze mensen wordt gevraagd om ook een neus- en keelmonster op te sturen naar het RIVM. Het RIVM onderzoekt of dit monster het coronavirus, een griepvirus of een verkoudheidsvirus bevat. Het merendeel van deze mensen met klachten heeft hiervoor niet de huisarts bezocht.
Let op: de lijn in de grafiek is het totale aantal geteste monsters. Iemand kan meerdere infecties tegelijk hebben. Hierdoor kunnen de gestapelde percentages in de grafiek een hoger percentage monsters positief aangeven, dan in werkelijkheid het geval is. Nog niet alle monsters die de afgelopen week zijn opgestuurd zijn al getest. Deze uitslagen zullen volgende week worden aangevuld.
Bron grafiek: RIVM en Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties eerste lijn.
Bij een steekproef van de personen die de huisarts bezoeken met een luchtweginfectie worden monsters afgenomen voor de landelijke respiratoire surveillance. Dit wordt gedaan door huisartsenpraktijken die deelnemen aan de Peilstations van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Zo’n 140 huisartsenpraktijken bemonsteren wekelijks een aantal mensen met een acute luchtweginfectie. Bij een deel van deze personen is de luchtweginfectie een griepachtig ziektebeeld. Iemand heeft een griepachtig ziektebeeld als de klachten plotseling opkomen, koorts heeft en één van de volgende klachten heeft: hoesten, neusverkoudheid, rauwe keel, hoofdpijn, spierpijn, of pijn op de borst. De resultaten van deze personen met een griepachtig ziektebeeld zijn op de griepwebpagina te vinden.
Let op: de lijn in de grafiek is het totale aantal geteste monsters. Iemand kan meerdere infecties tegelijk hebben. Hierdoor kunnen de gestapelde percentages in de grafiek een hoger percentage monsters positief aangeven, dan in werkelijkheid het geval is.