09-10-2024 | 16:00 uur
Wekelijkse update coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2: 9 oktober 2024
Circulatie van SARS-CoV-2 in Nederland neemt niet verder toe
De circulatie van SARS-CoV-2 in Nederland is afgelopen week niet verder toegenomen. Het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater is in week 40 (30 september t/m 6 oktober 2024) gedaald ten opzichte van de week ervoor (-17.7%). Het absolute gemiddelde aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners zit nog steeds op een relatief hoog niveau. Het aandeel deelnemers met een positieve corona-testuitslag in Infectieradar was afgelopen week gelijk aan de week ervoor (beiden 1,4%). In de monsters die afgelopen week zijn afgenomen bij een deel van de patiënten die de huisarts bezochten met luchtwegklachten, werd SARS-CoV-2 relatief vaak aangetoond; in 9 van de 31 afgenomen monsters (29%). Op basis van de laboratoria die afgelopen week in de Virologische Weekstaten positieve SARS-CoV-2 testen heeft gemeld, is het aantal positieve testen gestegen vergeleken met het aantal meldingen dat vorige week door deze laboratoria is gedaan.
Naast het SARS-CoV-2 zorgen ook andere virussen en bacteriën voor luchtweginfecties. Zie hier voor een uitgebreidere toelichting op de actuele situatie omtrent luchtweginfecties in Nederland. Kijk voor de meest actuele situatie over varianten van SARS-CoV-2 hier.
Respiratoir seizoen 2024/2025
Het nieuwe respiratoire seizoen is toegevoegd aan onderstaande figuren en tabellen. Dit loopt vanaf week 40 2024. Omdat de huidige update over week 40 gaat, tonen sommige grafieken nog geen trends. De recente data is echter wel zichtbaar door uw muis over de figuur heen te slepen bij week 40 of door in de onderliggende tabel te kijken.
Langdurige klachten
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat iemand herstelt na COVID-19. Een deel van de mensen blijft lang klachten houden na een coronabesmetting. Dit heet post-COVID of Long COVID. Sinds 28 juni 2024 is er een nieuw onderzoeksportaal geopend voor mensen met post-COVID.
* Het aantal unieke deelnemers dat een positieve testuitslag meldde per dag, opgeteld voor de desbetreffende kalenderweek (maandag t/m zondag). Dit kan een zelftest of een PCR (polymerase chain reaction)-test/antigeen sneltest betreffen. Het aandeel deelnemers dat test bij klachten kan fluctueren over tijd. Deze resultaten betreffen niet de ingestuurde neus- en keelmonsters van het zelftest-onderzoek dat sinds september 2022 loopt.
** Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) rapporteert het aantal nieuw opgenomen patiënten met SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. Dit gebeurt op werkdagen tussen de voorgaande dag 10:00 uur en de dag van rapporteren 10:00 uur. Als opnamedag nemen wij de dag vóór de dag van melden. Het gemiddeld aantal nieuw opgenomen patiënten op de verpleegafdeling per dag voor een kalenderweek (maandag t/m zondag) berekent het RIVM door het aantal patiënten of het aantal bezette bedden per opnamedag in een kalenderweek op te tellen en te delen door het aantal opnamedagen waarover gemeld is.
Data van het seizoen 2019/2020 is beschikbaar vanaf week 14 van 2020. Week 53 van 2020 is uit deze figuur gelaten.
Gebaseerd op data die op woensdag beschikbaar was bij het RIVM, zoals gepubliceerd in de open data en getoond op het coronadashboard. Voor de meest recente cijfers, zie de pagina over rioolwateronderzoek van de rioolwatersurveillance. Voor meer uitleg over de berekeningen die uitgevoerd worden om tot dit cijfer te komen, zie de uitleg over de berekeningen van de rioolwatermetingen voor covid-19.
Het aantal unieke deelnemers dat een positieve testuitslag meldde per dag, opgeteld voor de desbetreffende kalenderweek (maandag t/m zondag). Dit kan een zelftest of een PCR (polymerase chain reaction)(polymerase chain reaction)-test/antigeen sneltest betreffen. Het aandeel deelnemers dat test bij klachten kan fluctueren over tijd. Deze resultaten betreffen niet de ingestuurde neus- en keelmonsters van het zelftest-onderzoek dat sinds september 2022 loopt. Bron grafiek: Infectieradar RIVM.