De informatie op deze pagina's gaat over ongevallen waarbij een medewerker letsel oploopt door contact met de bewegende delen van een machine.  Op deze pagina vindt u voorbeelden van ongevalsverhalen, feiten en cijfers over ongevallen met bewegende delen van een machine, en ‘Laatste Minuut Checks’. De informatie helpt om gericht maatregelen te nemen en in gesprek te gaan met medewerkers over veiligheid op de werkvloer.

Verhalen

Op deze pagina staan voorbeelden van waargebeurde ongevallen met bewegende delen van machines. De voorbeelden zijn op twee manieren beschreven: een feitelijke beschrijving van een casus en een persoonlijk, geanonimiseerd verhaal dat is gebaseerd is op de werkelijkheid. Verhalen zijn een krachtig middel om gedrag te veranderen. Ze houden onze aandacht beter vast dan droge feiten en cijfers, ze zorgen ervoor dat we ons herkennen in de mensen. De verhalen in combinatie met feiten en cijfers zet mensen eerder aan tot actie.

Feiten en cijfers

Op deze webpagina staan feiten en cijfers over ernstige machineongevallen waarbij een medewerker letsel oploopt door contact met de bewegende delen van een machine. Het gaat om feiten en cijfers over aantallen, gevolgen en (achterliggende) oorzaken. Wat is er gebeurd en waar ging het mis? Dit soort ongevallen zijn in de helft van de gevallen zo ernstig dat het slachtoffer een of meerdere ledematen kwijt raakt.

Safety checks

Wat is belangrijk om vlak voor een bepaalde taak nog even te checken? Lees op deze pagina ter inspiratie de belangrijkste safety checks om ongevallen met machines te voorkomen.