In Nederland komen bijna nooit geinfecteerde muggen voor die je ziek kunnen maken. In de late zomer van 2020 is voor het eerst een infectie met het westnijlvirus gevonden bij een persoon, die dit heeft opgelopen in Nederland. De kans dat je ziek wordt van een mug is in andere (vaak warmere) landen groter.

Westnijlkoorts

Westnijlkoorts wordt veroorzaakt door het westnijlvirus. Dit virus komt voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Het virus kan ook op de mens en op sommige zoogdieren, zoals paarden, worden overgedragen.

Lees meer over westnijlkoorts / het westnijlvirus


Dengue (knokkelkoorts)

Dengue (of knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen. Dengue komt regelmatig voor bij mensen die landen hebben bezocht waar de ziekte voorkomt.

Lees meer over dengue


Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Lees meer over chikungunya


Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria komt regelmatig voor in Nederland. Het gaat dan om mensen die de ziekte in (sub)tropen hebben opgelopen.

Lees meer over malaria


Zika

Het zikavirus wordt verspreid in (sub)tropische gebieden door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. 

Lees meer over het zikavirus