Wat is RS (respiratoir syncytieel)-virus?
RS-virus is een luchtwegvirus, waardoor mensen ziek kunnen worden. Het virus komt in Nederland veel voor, vooral in de winter. Bijna alle jonge kinderen krijgen vóór hun derde levensjaar een infectie door RS-virus.
In de afgelopen twee jaar kwam RS-virus ook buiten het winterseizoen voor. Dit had te maken met de corona pandemie en de daarvoor getroffen maatregelen. Na het loslaten van deze maatregelen was het jaarlijkse patroon van RS-virus in Nederland (tijdelijk) verstoord.
Wat zijn de klachten bij een infectie door RS-virus?
De klachten zijn meestal:
- verkouden,
- hoesten.
Soms zijn de klachten erger:
- benauwd,
- koorts,
- longontsteking,
- oorontsteking, vooral bij kinderen.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 2 tot 8 dagen. Meestal is dit 5 dagen.
Is een infectie door RS-virus te behandelen?
Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.
Hoe kun je een infectie door RS-virus krijgen?
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of in de mond of neus komen. Zo kan iemand ook besmet raken.
Iemand die besmet is met RS-virus is besmettelijk voor anderen kort voordat voordat de persoon ziek wordt. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk. En mensen met een afweerstoornis zijn nog maanden na een infectie besmettelijk.
Wie kan een infectie door RS-virus krijgen?
Iedereen kan een infectie door RS-virus krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om ziek te worden. Vooral mensen die in groepen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld in de kinderopvang of in een verpleeghuis. Sommige mensen worden erger ziek door RS virus:
- baby’s jonger dan zes maanden en in het bijzonder baby’s die te vroeg geboren zijn
- kinderen jonger dan 2 jaar, vooral als ze ook nog een ziekte hebben aan bijvoorbeeld de longen of het hart, of als ze door een ziekte minder afweer hebben.
- volwassenen die door een ziekte of medicijnen minder afweer hebben,
- volwassenen met een ziekte aan het hart of de longen,
- mensen ouder dan 65 jaar.
Je kunt meerdere keren ziek worden van het RS virus.
Wat kun je doen om een infectie door RS-virus te voorkomen?
Het is moeilijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wat kun je wel doen?
Bij hoesten of niezen:
- Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in je elleboog.
- Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi de zakdoek na gebruik weg.
- Was regelmatig je handen met water en zeep.
- Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
En verder:
- Borstvoeding helpt om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een infectie door RS-virus. De borstvoeding bevat antistoffen van de moeder, die de baby beschermen tegen een infectie.
- Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
Er is geen vaccin om de ziekte te voorkomen. Hier wordt wel aan gewerkt. De EMA (European Medicines Agency) (Europees medicijnagentschap) heeft inmiddels een eerste vaccin goedgekeurd voor ouderen.
Kan iemand met een infectie door RS-virus naar de kinderopvang, school of
werk?
Als een kind zich goed voelt of voldoende hersteld is, kan het gewoon naar de kinderopvang of naar school. Contact met het virus, dat in de winter veel voorkomt als verwekker van bovenste luchtweginfecties, is niet te vermijden.
Heeft jouw kind een infectie door RS-virus? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van RS-virus bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op de kinderopvang of de school nodig.
Een volwassene met een infectie door RS-virus die zich (weer) goed voelt, kan gewoon werken.
Heb je meer vragen over RS-virus?
Stel je vragen aan de huisarts of bel met de GGD-afdeling Infectieziektebestrijding. Op de website van thuisarts staat informatie over het RS-virus bij kinderen.