Wanneer mensen ouder worden, neemt het afweersysteem af. Ook bij ouderen die zich nog fit voelen. Ouderen zijn daardoor kwetsbaarder voor bepaalde ziekten. Tegen een aantal infectieziekten die veel voorkomen bij ouderen is een vaccinatie beschikbaar.

Griep

De bekendste vaccinatie voor ouderen is de griepprik. Deze wordt gratis aangeboden aan mensen vanaf 60 jaar. Zij ontvangen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Met de griepprik wordt de kans op griep kleiner. Lees meer.

Pneumokokken

Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de pneumokok. Deze kan oor- en longontsteking veroorzaken, maar ook bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. De infectie kan ernstig verlopen bij onder meer mensen van 65 jaar en ouder. Inenting is op eigen kosten. De Gezondheidsraad heeft begin 2018 een advies uitgebracht om ouderen vanaf 60 jaar een vaccinatie (gratis) aan te bieden tegen pneumokokken. Lees meer.

Gordelroos

Gordelroos is een pijnlijke ziekte die vooral voorkomt bij ouderen vanaf 50 jaar. Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Het begint met jeuk, tintelingen of een brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er pijnlijke blaasjes op het lichaam. Inenten tegen gordelroos is op eigen kosten. Lees meer.