Het coronavirus komt nog steeds voor in Nederland. De coronaprik beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Het RIVM volgt de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Ook doet het RIVM onderzoek naar het coronavirus en de coronaprik. 

De coronaprik is tot en met 22 december beschikbaar voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers, zwangeren en zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact. De coronaprik zorgt voor bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. 
Voor zwangeren blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar. Dat geldt ook voor mensen die worden doorverwezen door een arts

Kan ik de coronaprik halen?

Als u een coronaprik krijgt, komt u mogelijk ook in aanmerking voor (een van) de andere vaccinaties. U vindt meer informatie over deze prikken op de pagina over de griepprik en de pneumokokkenprik.

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen de prik krijgen. Het gaat om: 

  • Mensen van 60 jaar en ouder; 
  • Mensen tussen 18 en 60 jaar oud, die elk jaar de uitnodiging krijgen voor de griepprik. Bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening;  
  • Volwassenen en kinderen uit medische hoogrisicogroepen. Bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis; 
  • Zwangeren;  
  • Zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact. 

Er is ook maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld als een arts een vaccinatie adviseert of als er een kwetsbaar gezinslid is.  De coronaprik is tot en met 22 december beschikbaar.

Het kan geen kwaad om de coronaprik te halen, maar de coronaprik geeft mogelijk geen of weinig extra bescherming. Door een coronabesmetting wordt je afweer tegen het virus versterkt. Waarschijnlijk is je afweer tegen het virus goed op peil. Een coronaprik geeft dan geen of weinig extra bescherming. Heb je vragen over jouw medische situatie? Vraag je je af of het verstandig is om toch de coronaprik te halen ondanks recente besmetting? Overleg dan met je behandelend arts. Weet je niet zeker of je corona hebt gehad maar was je wel verkouden? Dan kun je tot 22 december 2023 nog een coronaprik halen.

U kunt niet-mobiel thuiswonende patiënten informeren dat zij zelf tot uiterlijk 8 december 2023 een afspraak kunnen maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) via het landelijke telefoonnummer: 0800 – 2077

U krijgt het mRNA-vaccin XBB1.5 vaccin van Pfizer/BioNtech. Mensen die om medische redenen geen coronaprik met een mRNA-vaccin mogen of mensen die geen mRNA-vaccin willen kunnen een coronaprik met het Novavax-vaccin krijgen. Het is nog niet bekend wanneer een aangepast eiwitvaccin van producent Novavax beschikbaar is.
Wanneer hier meer over bekend is, zullen wij hierover communiceren.

Het vaccin is door het EMA  in augustus 2023 goedgekeurd voor gebruik. De vaccins werken op dezelfde manier als de originele mRNA-vaccins. Het vaccin is aangepast op de nieuwe coronavariant. De bijwerkingen van dit vaccin zijn vergelijkbaar en allemaal van korte duur: een zere arm, vermoeidheid, koorts, een dag niet lekker.  

De coronaprik beschermt vooral tegen ernstig ziek worden, ziekenhuisopname en overlijden. De vaccinatie beschermt ook gedeeltelijk tegen een infectie met het coronavirus.  

Ja. De reactie van het immuunsysteem is vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Daarom is de periode tussen 2 coronaprikken ten minste 3 maanden.   

De coronaprik zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd veel antistoffen aanmaakt. Dat is nodig, want het afweersysteem dat je hebt opgebouwd door eerdere prikken herkent de nieuwe Omikron-varianten minder goed. Vaccins die beter overeenkomen met de Omikron-varianten die nu voorkomen, beschermen beter tegen ernstige ziekte. Dankzij het vernieuwde mRNA-vaccin krijg je meer antistoffen tegen de XBB-variant en is je afweersysteem beter in staat om de XBB-variant te herkennen en je tegen ernstige ziekte te beschermen. Dit geldt ook als je eerder een infectie hebt doormaakt.  

Mensen die om medische redenen geen herhaalprik met een mRNA-vaccin mogen, of mensen die geen coronaprik met een mRNA-vaccin willen, kunnen een coronaprik met het Novavax-vaccin krijgen. Vanaf 13 december kunnen mensen van 12 jaar en ouder uit de doelgroep die dit najaar nog geen coronaprik hebben gehaald, bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) terecht voor het aangepast Novavax-vaccin. De coronaprik met het Novavax-vaccin is dan op een klein aantal GGD-locaties beschikbaar. U kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800-0174.

Na een vaccinatie kunnen bijwerkingen optreden. De bijwerkingen van een coronaprik zijn allemaal van korte duur: een zere arm, vermoeidheid, koorts, een dag niet lekker. Deze bijwerkingen komen bij veel mensen voor. Het Lareb registreert deze bijwerkingen. Lees meer over bijwerkingen van de coronaprik

Ja, de 15 minuten wachttijd is aanbevolen door de EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) en de WHO World Health Organization (World Health Organization ) voor alle COVID-19-vaccins. Dit staat ook in de bijsluiter van elk vaccin. Zie de Kamerbrief van (demissionair) minister van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) voor onderbouwing. 

Ja, we adviseren zwangeren een coronaprik te nemen. Tijdens de zwangerschap is de kans groter om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en (ongeboren) kind. Het mRNA-vaccin is veilig. Ook voor zwangeren. Lees meer op de pagina Vaccineren tegen corona tijdens de zwangerschap.

Neem in dat geval contact op met de huisarts. De huisarts kan beoordelen of u gewoon de coronaprik bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) kunt krijgen. De huisarts kan ook besluiten u door te verwijzen naar de specialist op het gebied van allergieën (allergoloog). Dat hangt af van de aard van de allergische reactie. De allergoloog beoordeelt dan of u een herhaalprik kunt krijgen. En waar: in het ziekenhuis of bij de GGD.