De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

De jaarlijkse griepprik: voor wie?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Zie ook Voor wie is de griepprik?

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Lees meer op Hoe werkt de griepprik?
Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

  • De griep verloopt milder.
  • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner.
  • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Animatie griepprik

Griep is voor de meeste mensen onschuldig, maar griep kán ernstige gevolgen hebben.
Dit geldt vooral voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen met gezondheidsklachten zoals diabetes, hart-, of longziekten.
Zij kunnen bijvoorbeeld longontsteking of hartproblemen krijgen.
Daarom krijgen deze mensen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik.
De griepprik is de beste bescherming tegen griep en ernstige gevolgen van griep.
Met de griepprik heb je ongeveer 40% minder kans om griep te krijgen.
Krijg je tóch griep, dan word je vaak minder ernstig ziek.
Daarnaast bescherm je ook anderen met de griepprik.
Je kunt van de griepprik géén griep krijgen.
In de griepprik zit dood virus.
Griep krijg je alleen van levend virus.
Griepvirussen veranderen regelmatig.
Het is daarom belangrijk elk jaar een nieuwe griepprik te halen.
Meer weten?
www.rivm.nl/griepprik

Waar en wanneer kan ik de griepprik halen?

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november. Als u in de doelgroep zit, krijgt u hiervoor een uitnodiging van uw huisarts. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. Zie ook Waar en wanneer griepprik?

Wacht niet met het halen van de griepprik tot veel mensen griep hebben. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Wat kost de griepprik?

De griepprik is gratis voor de doelgroep. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Milieu ) betaalt de griepprik voor deze mensen. Hoort u niet bij deze doelgroep? Dan kunt u de griepprik zelf betalen. U betaalt dan zelf de kosten voor het vaccin en het zetten van de vaccinatie door de huisarts. U kunt via uw huisartsenpraktijk nagaan hoeveel het kost. Soms betalen werkgevers of zorgverzekeraars de griepprik.