Virussen, overgebracht door geleedpotigen (arthropods) vallen binnen de groep Arbovirussen, ofwel 'arthropod borne virusses'. De belangrijkste vectoren zijn muggen, teken en zandvliegen. Een aantal van deze virussen kunnen virale hemorragische koorts of virale meningitis/encephalitis veroorzaken.

Risico voor de mens

De virussen komen zelden voor in Nederland. In de meeste gevallen zijn het reizigers die in tropische oorden besmet raken. Wereldwijd is denguevirus de meest voorkomende ziekteverwekker binnen de groep Arbovirussen, maar ook Chikungunya-, Tickborne encephalitis-, West Nile-, Krim-Congo-, Gele koorts-, Zika- en Japanse encephalitis virus zijn voor de mens belangrijke ziekteverwekkers. Het Schmallenberg virus is ook een Arbovirus, maar is voor mensen voor zover bekend ongevaarlijk.

Ziektebeelden

Tickborne encephalitis virus, Japanse encephalitis virus en West Nile virus kunnen meningitis / encephalitis veroorzaken. De overige genoemde Arbovirussen, met uitzondering van Chikungunya en Zikavirus veroorzaken virale hemorragische koorts.

Virusfamilies

Deze groep virussen bestaat uit verschillende virusfamilies:

Flavivirusen

Bunyavirussen

  • Krim-Congo virus

Alfavirussen