'Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden' (VN Verenigde Naties (Verenigde Naties)). Al meer dan 100 jaar beschermt en bevordert het RIVM de gezondheid van de bevolking en de kwaliteit van het leefmilieu. Met onze kennis, onderzoek en praktische tools dragen we bij aan werelddoel 3.

Het RIVM heeft een centrale rol in de bestrijding van infectieziekten en in de landelijke preventie- en screeningsprogramma's en verricht onderzoek op het vlak van Volksgezondheid en Zorg, en Milieu en Veiligheid.

In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma kunnen alle kinderen in Nederland kosteloos worden gevaccineerd.

Bevolkingsonderzoeken en screeningen maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen.

Bevorderen van een gezonde levenstijl, maar welke leefstijlinterventie werkt wél en welke niet? Ze zijn te vinden in de Interventiedatabase Gezond en Actief Leven, een gezamenlijk initiatief van Kenniscentrum Sport en RIVM Centrum Gezond Leven (CGL).