Om inzicht te krijgen in de lichamelijke gezondheid van jongeren vroegen we hen hoe vaak zij in de laatste 4 weken last hadden van verschillende lichamelijke klachten. De klachten waar we naar vroegen staan in de grafiek op deze pagina.

Hier bespreken we de resultaten van de meting in maart 2023. Dit is het zevende kwartaalonderzoek van het Gezondheidsonderzoek COVID-19

1 op de 3 jongeren is vaak vermoeid

In de meetronde van maart 2023 gaf 55% van de jongeren aan (zeer) vaak last te hebben van 1 of meer lichamelijke klachten. Sinds maart 2022 wisselt dit percentage licht (zie grafiek).

De lichamelijke klachten waar jongeren het vaakst last van hadden zijn: vermoeidheid (34%), geheugen- of concentratieproblemen (20%), prikkelbaarheid (19%), hoofdpijn (19%) en slaapproblemen (18%). Hartkloppingen werd het minst aangevinkt (5%).

In de meeste gevallen hangen stress, eenzaamheid en mentale klachten samen met een grotere kans op het ervaren van lichamelijke klachten. Vooral stress om de mening van anderen, corona, school, alles wat jongeren moeten doen en eigen problemen vergroten deze kans.