Heeft u een vraag over uw gezondheid? Dan kunt u erover nadenken om een gezondheidstest te doen. Een gezondheidstest is een onderzoek bij mensen die meer willen weten over hun gezondheid. Uw huisarts is hier meestal niet bij betrokken. Er zijn verschillende redenen om een gezondheidstest te doen. Bijvoorbeeld omdat u zelf vragen heeft over uw gezondheid, of omdat uw werkgever u een gezondheidstest aanbiedt. Op deze webpagina geven we een  overzicht van mogelijke redenen om een gezondheidstest te doen.
 

Gezond leven

Een van de redenen om een gezondheidstest te doen kan zijn dat u nieuwsgierig bent naar uw gezondheid. U wilt bijvoorbeeld weten of u gezond leeft of wat u zelf kunt toen om gezonder te leven.
Een zelftest kan een manier zijn om dit te weten te komen.
 

Gezondheidsrisico's en dna-onderzoek

Een andere mogelijke reden om een gezondheidstest te doen kan zijn om te onderzoeken of u een grotere kans heeft een bepaalde chronische ziekte te krijgen op een bepaalde chronische ziekte of kans heeft op een erfelijke ziekte. Er zijn verschillende (online) dna-testen die u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld om vast te stellen of u een verhoogde kans heeft op een bepaalde ziekte, of om vast te stellen of u een erfelijke ziekte kunt doorgeven aan uw kind. Er is discussie over de kwaliteit van veel dna-testen en of uw privacy veilig is gesteld.

Daarnaast is het goed om te weten dat de uitslag van een genetische test ook belangrijk kan zijn voor uw directe familie, uw gezin en (toekomstige) kinderen. Bijvoorbeeld als u aanleg blijkt te hebben op een bepaalde erfelijke ziekte, dan kan uw familie die aanleg ook hebben. Bedenk daarom van tevoren of u de test echt wilt doen. En of u uw familie over de uitslag van de test vertelt of met hen van tevoren overlegt over het doen van de test. Soms komt er iets uit de test, maar is niet precies duidelijk wat dit betekent voor u en uw familie. Als u vragen hebt is het verstandig om die te bespreken met een arts. De arts kan de uitslag toelichten en vragen beantwoorden. Kijk op de website erfelijkheid.nl voor meer informatie over dit onderwerp.
 

Gezondheidscheck werkgever

Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u vaak recht op zo’n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check. De werkgever krijgt zo een goed beeld van de gezondheid van de werknemer. Op basis van de test kan de werkgever maatregelen op het werk nemen om de gezondheid van de werknemers te beschermen of te verbeteren.

Soms stelt een werkgever een medische keuring verplicht. Dit kan zijn als uw beroep bepaalde eisen aan uw gezondheid stelt. Dit is bijvoorbeeld zo bij de brandweer of de ambulancezorg.
 

Gezondheidscheck sportcentra en zorgverzekeraars

Gezondheidstesten die de fitheid, conditie en belastbaarheid testen, zijn er in verschillende vormen. Deze testen worden ook wel sporttest, fitheidstest of sportmedische keuring genoemd. Ze worden door sportscholen, zorgverzekeraars of sportmedische centra aangeboden.

Deze testen bestaan vaak uit een vragenlijst met vragen over uw leefstijl. Daarnaast is er een inspanningstest of een kort lichamelijk onderzoek. Met de inspanningstest wordt gekeken naar spierkracht, snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en lenigheid. Soms wordt er ook een hartfilmpje (ECG) gemaakt als u zich inspant. Vaak krijgt u advies hoe u uw conditie kunt verbeteren.

U kunt zelf beslissen of u zo’n test wilt doen. Bij sommige sporten is het verplicht om eerst zo’n test te doen voordat u gaat sporten. Meer informatie over een sportmedisch onderzoek vindt u op de website van thuisarts.nl.
 

Hypotheek of verzekering afsluiten

Een gezondheidsonderzoek kan verplicht zijn om een levensverzekering te kunnen afsluiten. Als u een verzekering of hypotheek wilt afsluiten, moet u vragen over uw gezondheid naar waarheid beantwoorden. Als u zelf eerder al een gezondheidstest heeft laten doen, dan moet u in bepaalde gevallen  de uitkomst melden. Met een ongunstige uitslag van de test kan het moeilijker zijn om de verzekering of hypotheek af te sluiten. Ook kan heeft het gevolgen hebben voor de voorwaarden.

Een gezondheidsonderzoek kan ook gevolgen hebben voor uw zorgverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering  en/of voor uw (toekomstige) werk. Uw verzekering kan u hierover van tevoren informeren.
 

Gezondheidsklachten

Soms doen mensen liever eerst een gezondheidstest voordat ze naar de huisarts gaan. De uitkomst van een gezondheidstest kan dan helpen bij het besluit om professionele hulp te gaan zoeken.

Als u gezondheidsklachten heeft of zich zorgen maakt en wilt weten of u iets mankeert, dan raadt het RIVM u aan om naar uw huisarts te gaan.


Heeft u vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over deze website kunt u mailen naar info@rivm.nl.
Heeft u vragen over uw gezondheid of gezondheidsklachten?
Dan raadt het RIVM u aan om contact op te nemen met uw huisarts.