Bij een bodyscan wordt uw lichaam met behulp van een scan gescreend op bepaalde aandoeningen en ziekten. Het doel is om deze ziekten al in een vroeg stadium op te sporen. De scanapparatuur werkt met röntgenstraling (CT-scans) of met magnetische resonantie (MRImagnetic resonance imaging, Magnetic Resonance Imaging).

In Nederland is er de Wet op het Bevolkingsonderzoek.  In deze wet staat dat gezondheidsonderzoeken die gebruik maken van ioniserende straling (zoals een CT-scan) alleen via de huisarts of specialist mogen plaatsvinden. Bodyscans mogen dus in Nederland niet buiten de huisarts om worden uitgevoerd. Er zijn in Nederland wel organisaties die de total bodyscan aanbieden. De bodyscan wordt dan in een ander land uitgevoerd.

In Nederland zijn ook geen zelftests toegestaan voor kanker of onbehandelbare ziektes. Zelftests voor deze ziekten zijn verboden volgens de Wet op het Bevolkingsonderzoek. Hiervoor is namelijk een vergunning nodig. 

Ook de zelftest naar prostaatkanker is in Nederland verboden (PSAProstaat Specifiek Antigeen; Prostaat Specifiek Antigeen). Deze bloedtest kan de kans op prostaatkanker bij mannen vaststellen. Maak bij klachten een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts mag wel een PSA-test uitvoeren als daar een reden voor is. Dit gaat vaak samen met ander onderzoek. Zie ook de website van Thuisarts.nl.