Een gezondheidstest is een medisch onderzoek bij mensen die geen klachten hebben. U kunt zelf een vraag over uw gezondheid laten uitzoeken. Uw huisarts hoeft u er niet voor door te verwijzen. Er bestaan verschillende namen voor zo’n onderzoek: een preventief medisch onderzoek (PMOpreventief medisch onderzoek), een gezondheidscheck of health check.

Er zijn meerdere soorten gezondheidstesten. Een voorbeeld is een zelftest op lichaamsmateriaal zoals bloed, speeksel, ontlasting of urine. Andere voorbeelden zijn gezondheidsapps, online vragenlijsten, of een scan van het hele lichaam (total body scans). Ook zijn online erfelijkheidstesten te krijgen: hiermee wordt bepaald of je kans hebt om een erfelijke ziekte te krijgen. Werkgevers of sportscholen bieden u soms een gezondheidstest aan. Ze noemen dit dan vaak PMO.

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Apps en online vragenlijsten

Apps en online vragenlijsten

PMO

Man doet een gezondheidstest op een loopband met sensoren op zijn lichaam

Preventief Medisch Onderzoek

Bodyscans

Scanapparaat met een matras die de tunnelbuis ingeschoven kan worden

Bodyscans

U beslist zelf wat u doet

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft geen adviezen of u wel of geen gezondheidstest moet doen. U beslist zelf wat u doet. Wel biedt het RIVM informatie aan. Dan kunt u beter beslissen om wel of geen test te doen.

Waarom wilt u een gezondheidstest laten doen? Misschien bent u nieuwsgierig naar het resultaat. Of wilt u meer weten over uw gezondheid. Of wat u zelf kunt doen om gezonder te leven. Een zelftest kan een manier zijn om dit te weten te komen.

Als u gezondheidsklachten heeft, zich zorgen maakt en wilt weten of u iets mankeert, dan raadt het RIVM u aan om naar de huisarts te gaan.

Bevolkingsonderzoek

De overheid biedt bepaalde gezondheidstesten aan. Dit zijn bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Ook de screeningen tijdens zwangerschap en bij pasgeboren baby’s zijn gezondheidstesten. U krijgt voor deze onderzoeken een uitnodiging als u daarvoor in aanmerking komt. Veel mensen vinden het belangrijk om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken. Maar het is niet verplicht. Als u het om wat voor reden dan ook niet wilt, hoeft dat niet. Meer informatie over bevolkingsonderzoeken kunt u vinden op