Als u zonder een verwijzing van een arts of een uitnodiging van de overheid uw gezondheid laat testen, dan noemen we dat een gezondheidstest of zelftest. Een gezondheidstest kunt u uit laten voeren zonder dat u klachten heeft en u beslist zelf of u een gezondheidstest uitvoert. Zo’n onderzoek heet ook wel een preventief medisch onderzoek (PMOpreventief medisch onderzoek), een gezondheidscheck of health check. Dit hoeft niet altijd lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek te zijn, het kan ook om een vragenlijst op internet gaan.
Er zijn een aantal soorten gezondheidstesten zoals bijvoorbeeld
zelftesten op lichaamsmateriaal, gezondheidsapps, online vragenlijsten, preventieve medische onderzoeken die bijvoorbeeld door uw werkgever of sportschool aangeboden worden en total body scans.

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Apps en online vragenlijsten

Apps en online vragenlijsten

PMO

Man doet een gezondheidstest op een loopband met sensoren op zijn lichaam

Preventief Medisch Onderzoek

Bodyscans

Scanapparaat met een matras die de tunnelbuis ingeschoven kan worden

Bodyscans

U beslist zelf wat u doet

Een advies over of u wel of geen gezondheidsonderzoek op eigen initiatief moet (laten) doen kunnen wij u niet geven. Dit hangt af van het nut en de kwaliteit van het onderzoek en van uw persoonlijke situatie. U beslist zelf wat u doet.

Misschien bent u gewoon nieuwsgierig naar de uitslag van de test of u wilt meer weten over uw gezondheid en wat u er zelf aan kunt doen om gezonder te leven. Een zelftest kan dan een laagdrempelige manier zijn om dit te weten te komen. Het kan ook zijn dat u gezondheidsklachten hebt, zich zorgen maakt en wilt weten of u een bepaalde aandoening heeft. U kunt in dat geval ook, en wellicht is dat een beter alternatief, een afspraak maken met uw huisarts.

Bevolkingsonderzoek

Het kan ook zijn dat u een oproep heeft gekregen om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek van de overheid. Voor het landelijke onderzoek naar darmkanker en baarmoederhalskanker kunt u een zelftest doen. Veel mensen vinden het belangrijk om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken. Maar als u dat niet wilt, bijvoorbeeld omdat de uitslag niet wilt weten, is het niet verplicht.