Bij een gezondheidstest beslist u zelf om uw gezondheid te laten testen. Uw huisarts heeft u niet doorverwezen. Een gezondheidstest kunt u laten doen zonder dat u klachten heeft. Er bestaan verschillende namen voor zo’n onderzoek: een preventief medisch onderzoek (PMOpreventief medisch onderzoek), een gezondheidscheck of health check.

Er zijn meerdere soorten gezondheidstesten. Voorbeelden hiervan zijn: zelftesten op bloed of urine, gezondheidsapps, online vragenlijsten, en total body scans. Ook zijn online erfelijkheidstesten te krijgen. Werkgevers of sportscholen bieden u soms een gezondheidstest aan. Ze noemen dit dan vaak PMO (preventief medisch onderzoek).

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Zelftesten op lichaamsmateriaal

Apps en online vragenlijsten

Apps en online vragenlijsten

PMO

Man doet een gezondheidstest op een loopband met sensoren op zijn lichaam

Preventief Medisch Onderzoek

Bodyscans

Scanapparaat met een matras die de tunnelbuis ingeschoven kan worden

Bodyscans

U beslist zelf wat u doet

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft geen adviezen of u wel of geen gezondheidstest moet doen. U beslist zelf wat u doet. Wel biedt het RIVM informatie aan. Dan kunt u beter beslissen om wel of geen test te doen.

Waarom wilt u een gezondheidstest laten doen? Misschien bent u nieuwsgierig naar het resultaat. Of wilt u meer weten over uw gezondheid. Of wilt u weten wat u zelf kunt doen om gezonder te leven. Een zelftest kan een manier zijn om dit te weten te komen. Het kan ook zijn dat u gezondheidsklachten hebt, zich zorgen maakt en wilt weten of u iets mankeert. In dat geval is het beter om naar uw huisarts te gaan.

Bevolkingsonderzoek

De overheid biedt ook bepaalde gezondheidstesten aan. Dit zijn bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Ook de screeningen tijdens zwangerschap en bij pasgeboren baby’s zijn gezondheidstesten. U krijgt voor deze onderzoeken een uitnodiging als u daarvoor in aanmerking komt. Voor het landelijke onderzoek naar darmkanker en baarmoederhalskanker kunt u een zelftest doen. Veel mensen vinden het belangrijk om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken. Maar als u om wat voor reden dan ook niet wilt mee doen, hoeft dat niet. Meer informatie over bevolkingsonderzoeken kunt u vinden op