Het kan voor- en nadelen hebben om zelf een gezondheidstest te laten doen. Zo kan een gunstige uitslag u geruststellen. Maar een gezondheidstest kan u ook met een ongunstige uitslag confronteren, die u of uw familie ongerust maakt. Op deze pagina geven we u een overzicht van de voor- en nadelen.
Voordelen
U kunt een gezondheidstest vaak zelf thuis uitvoeren, zonder tussenkomst van een arts en op een moment dat het u uitkomt.
Niemand hoeft te weten dat u een gezondheidsonderzoek doet en u kunt zelf bepalen wat u met de uitslag doet.
U kunt zelf bepalen wat u wilt laten onderzoeken en wat niet. Een zelftest geeft bovendien vaak snel antwoord op uw vragen.
Een gezondheidsonderzoek maakt u bewust van de gezondheidsrisico's die u loopt. Met de informatie die u krijgt kunt u bewust gezonder gaan leven.
Nadelen
De kosten voor een gezondheidsonderzoek of zelftest moet u altijd zelf betalen.
U moet vaak zelf bedenken wat de uitslag van het onderzoek voor u betekent. Zonder medische kennis is dat soms moeilijk. De uitslag kan vragen opleveren en die kunnen zonder toelichting van een arts soms niet direct beantwoord worden. Bovendien klopt de testuitslag niet altijd, of is niet altijd duidelijk. Mogelijk maakt u zich onnodig zorgen over een ongunstige of onduidelijke uitslag. Of er is volgens het onderzoek niets aan de hand, terwijl er toch iets mis is.
Met het onderzoek kan ook iets anders worden gevonden dan wat u zocht. Dit heet een nevenbevinding. Het is verstandig om van tevoren te bedenken of u dergelijke nevenbevindingen wilt horen.
Als u een genetische test laat doen, kan de uitslag ook belangrijk zijn voor uw familie. Vaak wordt verwacht dat u dit zelf met uw familie bespreekt. Een genetische test kan ook gevolgen hebben voor het afsluiten van een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Meer informatie: erfelijkheid.nl