Op internet kunt u vragenlijsten over verschillende ziekten en aandoeningen vinden. Ook kunt u gezondheidsapps downloaden en installeren.
 

Soorten gezondheidsapps

Er zijn veel verschillende soorten gezondheidsapps of online vragenlijsten waarmee u de gezondheid kunt testen. Voorbeelden zijn vragenlijsten over een burn-out, depressie, diabetes, hart- en vaatziekten, internetverslaving, de overgang, of de ziekte van Lyme.
 

Hoe werken gezondheidsapps?

De meeste gezondheidsapps werken op basis van vragen. U vult een vragenlijst in en de antwoorden bepalen de kans op een ziekte. De meeste vragenlijsten zijn gratis. Meestal krijgt u gelijk een uitslag. Een aantal apps werken op basis van foto’s. U moet dan een foto uploaden van uw aandoening, bijvoorbeeld een plekje op de huid. De app analyseert vervolgens de foto en bepaalt de kans op een mogelijke aandoening.

Ook zijn er steeds meer apps waarmee u uw gezondheid kunt volgen of gegevens kunt registreren. Denk aan apps om de hartslag of de suikerspiegel op te slaan. Er is geen garantie dat gezondheidsapps goed werken. Kijk voor meer informatie op de pagina betrouwbaarheid.
 

Gezondheidsklachten

De betrouwbaarheid van gezondheidsapps verschilt sterk. Dit geldt ook voor andere gezondheidstesten. Er is geen garantie dat de uitslag van een online vragenlijst of gezondheidsapp klopt. U kunt een gezondheidsapp of online vragenlijst gebruiken als u twijfelt om naar de huisarts te gaan. Maar als u gezondheidsklachten heeft of zich zorgen maakt en wilt weten of u iets mankeert, dan raadt het RIVM u aan om een afspraak te maken met uw huisarts. 


Heeft u vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over deze website kunt u mailen naar info@rivm.nl.
Heeft u vragen over uw gezondheid of gezondheidsklachten?
Dan raadt het RIVM u aan om contact op te nemen met uw huisarts.