Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. Het hepatitis A-virus kan een leverontsteking veroorzaken. De duur en de ernst van de ziekte nemen over het algemeen toe met de leeftijd. Vooral bij jonge kinderen verloopt hepatitis A zo licht, dat je het niet eens merkt. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen, bij hen geeft dit wel vaak klachten. De verschijnselen zijn vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal ook gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Slechts bij hoge uitzondering ontstaan levensbedreigende complicaties.

De vaccinatie

Er bestaat een vaccinatie tegen hepatitis A. Reizigers, die vertrekken naar landen waar hepatitis A veel voorkomt, worden geadviseerd om zich te laten vaccineren. Daarnaast worden gezinsleden van hepatitis A-patiënten gevaccineerd om te voorkomen dat zij de ziekte ook krijgen. Er bestaat ook een combinatievaccin dat beschermt tegen hepatitis A en B.

Geregistreerde vaccins in Nederland

Merknaam

Berschermt tegen

Geschikt voor personen

Avaxim®

Hepatitis A

16 jaar en ouder

Havrix 1440®

Hepatitis A

16 jaar en ouder

Havrix Junior®

Hepatitis A

1 tot en met 15 jaar

VAQTA® Adult

Hepatitis A

18 jaar en ouder

VAQTA® Junior

Hepatitis A

1 tot en met 17 jaar

Twinrix Adult®

Hepatitis A + B

16 jaar en ouder

Ambirix®

Hepatitis A + B

1 tot en met 15 jaar

Klik op de merknaam voor de bijsluiter van het vaccin.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Vaccinatieschema

Voor langdurige bescherming is een serie van 2 of 3 vaccinaties nodig. Dit is afhankelijk van het vaccin en van de leeftijd.