Wat is een implantaat?

Een implantaat is een hulpmiddel dat om medische of cosmetische redenen in het lichaam wordt geplaatst. Er zijn veel verschillende soorten implantaten. Denk aan hart- en vaatimplantaten (zoals hartkleppen, pacemakers, stents), borstimplantaten, knie en heupprotheses, tandimplantaten, bekkenbodem-, liesbreuk- en littekenbreukmatjes, rimpelvullers en gehoor- en oogimplantaten.

Bijwerkingen

Een implantaat kan – net als medicijnen – bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen zijn ongewenste effecten op uw gezondheid (gezondheidsklachten) die door het implantaat komen. Voorbeelden zijn: pijn, concentratiestoornissen of moeite met bewegen. Bijwerkingen die bekend zijn, staan in de bijsluiter van een implantaat. Krijgt u binnenkort een implantaat? Bespreek dan met uw zorgverlener welke bijwerkingen er kunnen zijn. Heeft u gezondheidsklachten en denkt u dat uw implantaat de oorzaak is? Meld dit dan bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

Implanon, Mirena, Jaydess en Kyleena vallen niet onder de implantaten, maar zijn geneesmiddelen. Bijwerkingen van geneesmiddelen kunt u melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.