VRE vacomicineresistente enterokok (vacomicineresistente enterokok) staat voor vancomycine en amoxicilline resistente Enterococcus faecium. VRE-bacteriën zijn onderdeel van de bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). VRE-bacteriën zijn ongevoelig (resistent) zijn voor bepaalde antibiotica. Dit betekent dat één of meerdere soorten antibiotica niet werken die normaal wel zouden werken. VRE is een bacterie die bij mensen in de darmen voorkomt.

Dragerschap of infectie

Je kunt VRE vacomicineresistente enterokok (vacomicineresistente enterokok) bij je dragen zonder ziek te worden. Dit noemen we dragerschap. Wanneer je drager bent van VRE, word je daarvoor niet behandeld. Je bent immers niet ziek van de bacterie. Je kunt deze bacterie vanzelf weer kwijtraken. Het is bekend dat een groot deel van de patiënten met VRE een lange tijd drager is van deze bacterie. Soms wel meer dan een jaar.

Je wordt niet zieker van deze resistente bacterie dan van een bacterie die niet resistent is. Wanneer een VRE-bacterie een ontsteking (infectie) veroorzaakt, is deze moeilijker te behandelen, omdat niet sommige antibiotica niet meer werken. Als je een infectie hebt waarvoor antibiotica nodig zijn, kan het soms nodig zijn dat je voor behandeling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat hangt mede af van of je de antibiotica zelf kan innemen, of dat de dokter dit moet toedienen via een infuus.

Wat betekent dit voor mij?

Als je drager bent van VRE heeft dit voor jou, als je gezond bent, geen gevolgen. Dit geldt ook voor de gezonde mensen in jouw omgeving. Hoewel je in je eigen omgeving de resistente bacteriën wel kunt overdragen, kun je zonder problemen je dagelijkse dingen doen. Zoals boodschappen doen, visite ontvangen, naar school, werk of een verjaardag gaan. Je hoeft met de mensen waar je mee samenwoont niet anders om te gaan dan je gewend bent. Je kunt familie en vrienden omhelzen, kussen en knuffelen. Dat is geen probleem. Als je zwanger bent, is er ook geen risico voor jou zelf of voor de ongeboren baby.

Je hoeft niet extra schoon te maken als je drager bent van VRE. Het is voldoende om de gewone hygiëne toe te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voor je gaat eten of eten klaarmaakt.

Wel is het belangrijk dat als je bij een zorgverlener komt, je vertelt dat je een bacterie hebt die mogelijk resistent is tegen de standaard gebruikte antibiotica. Zorgverleners kunnen dan maatregelen nemen.

Maatregelen

Als je zorg ontvangt in een instelling of in de thuiszorg, kan het zijn dat de zorgverleners maatregelen moeten nemen als ze jou verzorgen zodat zij de resistente bacterie niet verspreiden naar anderen. Er kunnen voor elke situatie en zorgverlener die bij je komt andere regels gelden.