VASCO wordt uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Julius Clinical. Meedoen is vrijwillig. Iedereen in Nederland van 18 tot 85 jaar oud kon zich tot 15 december 2021 aanmelden voor deelname. Hierbij maakte het niet uit of zij al gevaccineerd waren, nog gevaccineerd zouden worden, of dat zij zich niet wilden laten vaccineren.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is na te gaan hoe goed de verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus beschermen. Het is belangrijk de werking van de vaccins (langdurig) te volgen. Bijvoorbeeld: hoe effectief is het vaccin bij oudere en bij jongere mensen? Werkt het vaccin goed bij mensen die een onderliggende ziekte hebben, zoals suikerziekte of een hartziekte? Welke verschillen zijn er tussen de vaccins van de verschillende merken? Hoe lang biedt het vaccin bescherming?

Sinds januari 2021 worden in Nederland mensen tegen het coronavirus gevaccineerd. Uiteindelijk heeft iedereen vanaf 5 jaar de mogelijkheid gehad om zich te laten vaccineren. Er worden verschillende soorten vaccins (van verschillende bedrijven) gebruikt. We willen van deze vaccins onderzoeken hoe goed ze werken.

Deze vaccins zijn eerder getest op grote groepen mensen en hieruit bleek dat de vaccins werken en veilig zijn. Toch is het belangrijk om ook te kijken hoe goed de vaccins werken als ze gegeven worden in een vaccinatieprogramma. De omstandigheden, waarin een vaccin in een vaccinatieprogramma wordt gegeven, zijn vaak net wat anders dan tijdens de onderzoeken waarin de vaccins getest werden. Ook is het zo dat de mensen, die aan de testonderzoeken meedoen, anders kunnen zijn dan de mensen in de algemene bevolking. In de testonderzoeken deden misschien minder oude mensen mee of minder mensen met een onderliggende ziekte. Daarnaast willen we ook onderzoeken hoe lang de vaccins bescherming geven tegen het coronavirus en/of ze bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het coronavirus.

Hoe verloopt het onderzoek?

Wij vragen deelnemers het eerste jaar elke maand een digitale vragenlijst in te vullen. Deze vult u in via een app op uw telefoon of via een website. Ook vragen wij u om aan ons te melden als u gevaccineerd bent tegen corona of als u positief getest bent op het coronavirus. Dit kunt u via de app op uw telefoon doen. We vragen dan ook of u gezondheidsklachten heeft gehad na de vaccinatie en na een positieve test. Na het eerste jaar vragen wij u om elke 3 maanden een vragenlijst in te vullen. De vragenlijsten gaan onder andere over uw gezondheid, de coronamaatregelen, vaccinaties en eventuele corona-infecties. Het duurt ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen.

Wij vragen u bij de start van het onderzoek 10-20 druppels bloed bij uzelf af te nemen door middel van een vingerprik. Dit vragen we daarna elke 6 maanden. Als u zich laat vaccineren tegen corona vragen we ook om op 1 maand na de (tweede) vaccinatie een vingerprikje uit te voeren. Wij sturen  u ook het pakketje toe met alles wat u nodig heeft om zelf met een vingerprik wat bloeddruppels af te nemen. Een vingerprik afname doet u met een prik in een van de zijkanten van het topje van uw vinger. Vervolgens vragen wij u om uw vingers te masseren en 10-20 druppels in een buisje te verzamelen. Met de afname van het vingerprik bent u ongeveer 20 minuten bezig. 

Mocht u het lastig vinden om de vragenlijst in te vullen, of de vingerprik af te nemen, dan kunt u misschien hulp vragen aan een familielid of iemand in uw omgeving. Na 5 jaar is het onderzoek afgelopen.

Video instructie vingerprik - VASCO onderzoek

Personen die in aanraking geweest zijn met het corona-virus zullen afweerstoffen aanmaken. Om te onderzoeken wie besmet zijn geweest, willen we deze afweerstoffen analyseren. Zo kunnen we ook infecties opsporen die niet vastgesteld zijn met een corona-test, bijvoorbeeld als u wel corona heeft gehad maar daarvan geen symptomen had (asymptomatische infectie) en zich niet heeft laten testen. Hier hebben we bloedmonsters voor nodig. Ook kunnen we in het bloed onderzoeken hoe goed u reageert op de vaccinatie. Met deze informatie kunnen we onderzoeken hoe goed de vaccinaties werken en of iemand die al eerder een corona-infectie heeft gehad anders reageert op een vaccinatie. Lees hier meer over op de pagina antistoffen.

Lees onze veelgestelde vragen en antwoorden. Kunt u het antwoord niet vinden? Neem dan contact met ons op. We zijn bereikbaar per e-mail: vasco-rivm@juliusclinical.com.