In Nederland heeft COVID-19 een endemische fase bereikt. Dit betekent dat het coronavirus constant aanwezig, maar minder ziekmakend is. Dit komt door de omikron(sub)varianten en doordat bijna iedere Nederlander is gevaccineerd en/of besmet is geweest met het coronavirus. Daarom zijn de richtlijnen voor een zelftest bij klachten en om 5 dagen in isolatie te gaan bij een positieve testuitslag met ingang van vrijdag 10 maart 2023 vervallen.

Testen bij klachten in VASCO

Het blijft belangrijk om het coronavirus en de bescherming door vaccinaties in de gaten te houden. Door middel van uw deelname aan VASCO levert u hier een belangrijke bijdrage aan. Daarom vragen we u om te blijven testen bij klachten en een positieve test te melden in de VASCO-app of via de website. Bij een positieve testuitslag hoeft u niet in isolatie. Als u een positieve test hebt kunt u de casette waarop u de uitslag afneemt opsturen. Hiermee kunnen we de variant bepalen waarmee u bent besmet. Op de pagina Variantbepaling van positieve zelftest kunt u meer lezen over de variantbepaling.

Wanneer moet ik testen?

U kunt de zelftesten gebruiken als:

  • U klachten heeft die passen bij het coronavirus.
  • Uw uitslag negatief is, maar u de volgende dag nog steeds klachten heeft. U kunt alsnog corona hebben.

Algemene adviezen bij luchtwegklachten

Graag geven we u onderstaande adviezen mee als u klachten heeft die passen bij een luchtweginfectie. Daarmee helpt u om de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken én beschermt u de mensen met een kwetsbare gezondheid.

  • Bent u ziek, blijf dan thuis.
  • Overleg bij lichtere klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken.
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  • Hoest en nies in uw elleboog. Was vaak en goed uw handen met water en zeep.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Nieuwe zelftesten aanvragen

Zijn uw zelftesten op? Dan kunt u dit melden via de meldknop ‘Aanvraag zelftesten’ in de VASCO-app, via telefoon of email. U krijgt dan 4 nieuwe testen thuisgestuurd. Deze zelftesten zijn alleen bedoeld voor u als VASCO-deelnemer.