Meningokokken

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie: Neisseria meningitidis. Er bestaan meerdere groepen van deze bacterie, groep C is er één van. Meningokokken C (MenC) wordt van mens op mens overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De meeste mensen worden hier niet ziek van en de bacterie verdwijnt vanzelf uit het lichaam. In sommige gevallen kan er echter hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging ontstaan met vaak ernstige gevolgen.

Rijksvaccinatieprogramma

In 2002 is in Nederland de vaccinatie tegen MenC ingevoerd in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden.

Onderzoek

Bij het RIVM loopt op dit moment een onderzoek naar de opbouw van bescherming na een vaccinatie op middelbare leeftijd tegen een ziekteverwekker waarmee de deelnemers nog niet of nauwelijks eerder in aanraking zijn geweest. Deelnemers van het onderzoek ontvangen een vaccinatie tegen Meningokokken, bacteriën die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Op dit moment is de bescherming tegen meningokokken onder volwassenen en ouderen laag. Zie voor meer informatie

Afgeronde onderzoeken

Lopende onderzoeken

Home / Onderwerpen / V / Vaccinonderzoek / Meningokokken

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu