Bij een infectie kunnen al vanaf het begin enkele resistente bacteriën aanwezig zijn. Doordat deze resistente bacteriën niet geremd of gedood worden door het gebruik van veel gebruikte antibiotica krijgen ze de kans om zich te vermenigvuldigen. Resistentie tegen antibiotica ontstaat onder andere door langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type antibioticum.
Hoe ontstaat antibioticaresistentie?
Als een antibioticum te vaak wordt gebruikt, gaan de bacteriën zichzelf beschermen tegen het geneesmiddel. Ook bij verkeerd gebruik kunnen resistente bacteriën ontstaan. Bijvoorbeeld als antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is.
Waarom is antibioticaresistentie een probleem?
Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan tot ernstige ziekte leiden. Daarom is het belangrijk dat artsen alleen antibiotica voorschrijven als dat echt nodig is, en dat patiënten antibiotica zorgvuldig gebruiken.
Groter risico bij verminderde weerstand
Voor mensen met een verminderde weerstand, zoals ziekenhuispatiënten, vormt antibioticaresistentie een groter risico. Zij hebben meer kans op een bacteriële infectie die soms leidt tot ernstige klachten. Zijn resistente bacteriën de oorzaak van deze klachten, dan helpt de gebruikelijke behandeling niet. De artsen moeten dan zoeken naar een geschikte kuur.
Behandeling
Een infectie door resistente bacteriën kan behandeld worden, maar dat is wel ingewikkelder dan bij een infectie door ‘normale’ bacteriën. Eerst moet de arts in het laboratorium laten onderzoeken welke antibiotica de bacteriën nog wel kunnen doden. Vervolgens schrijft hij het juiste antibioticum voor. Na de behandeling controleert de arts of de bacteriën verdwenen zijn. Soms zijn er meerdere behandelingen met een antibioticum nodig.
Video Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica?
Video
Bacteriën komen overal voor.
Van sommige kun je ziek worden.
Om weer beter te worden zijn soms antibiotica nodig.
Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica.
Dat heet resistent.
Als antibiotica te vaak worden gebruikt, dan komen er steeds meer resistente bacteriën.
De antibiotica werken niet meer en het wordt moeilijker om weer beter te worden.
Daarom is het belangrijk dat artsen antibiotica alleen voorschrijven wanneer dat écht nodig is.
Ben je besmet met een resistente bacterie?
Dan kun je deze ongemerkt verder verspreiden.
Dit is vooral gevaarlijk voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en zieken.
Wat kun je doen tegen antibioticaresistentie?
Gebruik alleen antibiotica als je arts dit voorschrijft,
Neem geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen,
Was regelmatig je handen.
Vooral wanneer je contact hebt met kwetsbare mensen.
Meer weten?
Ga naar rivm.nl/antibioticaresistentie