CPE Carbapenemase-producerende enterobacterales (Carbapenemase-producerende enterobacterales)-bacteriën en andere resistente darmbacteriën zijn bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor sommige antibiotica. Dit betekent dat een of meerdere soorten antibiotica niet werken die normaal wel zouden werken. CPE is niet een naam van een bacterie maar staat voor carbapenemase-producerende Enterobacteriaceae. Carbapenemase is een enzym dat bij bepaalde bacteriën voorkomt. CPE komen voor in ons milieu en ons voedsel. Bij de mens vinden we deze CPE-bacteriën vooral terug in de darmen.

Dragerschap of infectie

Je kunt CPE Carbapenemase-producerende enterobacterales (Carbapenemase-producerende enterobacterales) bij je dragen zonder ziek te worden. Dit noemen we dragerschap. Wanneer je drager bent van CPE, word je daarvoor niet behandeld. Je bent namelijk niet ziek van de bacterie. Je kunt deze bacterie ook vanzelf weer kwijtraken. Het is bekend dat een groot deel van de patiënten met CPE een lange tijd drager is van deze bacterie. Soms wel meer dan een jaar.

Je wordt niet zieker van deze resistente bacterie dan van een bacterie die niet resistent is. Wanneer een resistente bacterie een ontsteking (infectie) veroorzaakt, is deze moeilijker te behandelen, omdat niet sommige antibiotica niet meer werken. Als je een infectie hebt waarvoor antibiotica nodig zijn, kan het soms nodig zijn dat je voor behandeling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat hangt mede af van of je de antibiotica zelf kan innemen, of dat de dokter dit moet toedienen via een infuus.

Wat betekent dit voor mij?

Als je drager bent van CPE heeft dit voor jou, als je gezond bent, geen gevolgen. Dit geldt ook voor de gezonde mensen in jouw omgeving. Hoewel je in je eigen omgeving CPE wel kunt overdragen, kun je zonder problemen je dagelijkse dingen doen. Zoals boodschappen doen, visite ontvangen, naar school, werk of een verjaardag gaan. Je hoeft met de mensen waar je mee samenwoont niet anders om te gaan dan je gewend bent. Je kunt familie en vrienden omhelzen, kussen en knuffelen. Dat is geen probleem. Als je zwanger bent, is er ook geen risico voor jou zelf of voor de ongeboren baby.

Je hoeft niet extra schoon te maken als je drager bent van CPE. Het is voldoende om de gewone hygiëne toe te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voor je gaat eten of eten klaarmaakt.

Wel is het belangrijk dat als je bij een zorgverlener komt, je vertelt dat je een bacterie hebt die mogelijk resistent is tegen de standaard gebruikte antibiotica. Zorgverleners kunnen dan maatregelen nemen.

Maatregelen

Als je zorg ontvangt in een instelling of in de thuiszorg, kan het zijn dat de zorgverleners maatregelen moeten nemen als ze jou verzorgen zodat zij de resistente bacterie niet verspreiden naar anderen. Er kunnen voor elke situatie en zorgverlener die bij je komt andere regels gelden.