Om uit te kunnen leggen wat laagfrequent geluid (LFG) is en wat bromtonen zijn, is het nodig om eerst kort uit te leggen wat geluid is.
Wat is geluid?
Trillingen van de lucht nemen we waar als geluid. Hoe snel de lucht trilt, bepaalt hoe hoog het geluid klinkt: hoe sneller, hoe hoger. Hoe vaak de lucht trilt in één seconde heet de frequentie. Deze wordt uitgedrukt in Hertz (Hz (Hertz)). De meeste mensen kunnen geluiden horen met een frequentie tussen de 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen; Het beste nemen we geluid waar met een frequentie tussen de 500 en 8000 Hz.
Geluid van 5000 Hz (een hoge toon) klinkt piepend. Geluid van 50 Hz (een lage toon) klinkt brommend. Weten hoe lage en hoge tonen klinken? Klik dan door naar de online tone generator.
Meer informatie over geluid is te vinden op de pagina Grondbeginselen van geluid.
Wat is laagfrequent geluid?
Laagfrequent geluid (LFG) is geluid met een frequentie tussen de 20 en 125 Hz. In een enkel geval wordt een bovengrens van 100 Hz gehanteerd. Geluid onder de 20 Hz heet infrasoon geluid. Infrasoon geluid is niet hoorbaar voor mensen.
LFG draagt verder
LFG dempt op grotere afstand minder uit dan geluid met hogere frequenties. Dit betekent dat lage tonen zeer grote afstanden kunnen afleggen. Als de afstand tot de geluidsbron groter wordt gaan de hoge tonen steeds meer verloren tot alleen de lage tonen (LFG) overblijven. Dit klinkt als brommen. Hierdoor is lastig op te sporen waar LFG vandaan komt en de bron te ontdekken.
Daarnaast houden muren en isolatiemateriaal LFG minder tegen dan geluid met hogere frequenties. Dus bijvoorbeeld een geluidsscherm houdt met name de hoge tonen tegen en er achter blijven vooral lage tonen over.
LFG kan op sommige plekken hard klinken
Geluid beweegt zich voort met een golfbeweging door de lucht, zoals kringen op het water als er een steen in wordt gegooid. Deze golven zijn aan het begin groot, maar worden naar het eind steeds kleiner; ze doven uit.
Golven hebben een bepaalde lengte, de golflengte of periode. Als een hele of een halve golflengte precies zo lang is als de afstand tussen twee muren van een kamer, dan kan de golf daar blijven ‘hangen’. Dat heet een staande golf. Dit komt het vaakst voor bij laagfrequent geluid. Op zo’n moment is het geluid op die plek van de kamer flink luider en lijkt het alsof de geluidbron dichtbij is, terwijl die in werkelijkheid honderden meters verderop kan zijn. Ook is dan moeilijk te bepalen uit welke richting het geluid komt.
Als het geluid wordt veroorzaakt door contactgeluid, is het geluidniveau ook hoger dicht bij de muur.
Waarnemen van geluid
Ons gehoororgaan vangt geluiden op en geeft dat door aan de hersenen. De hersenen vergelijken deze informatie met eerder opgeslagen informatie en zo krijgt het geluid betekenis. Ons gehoor is een zeer vernuftig en gevoelig zintuig en is ons meest gevoelige orgaan voor (laagfrequent) geluid. Als we LFG waarnemen, dan kunnen we het altijd horen en soms ook voelen. We kunnen LFG dus niet voelen als we het niet horen.
Waarom heeft de ene persoon wel last van LFG en de ander niet?
De ene persoon heeft meer last van LFG dan de andere persoon. Het kan goed zijn dat bijvoorbeeld maar één gezinslid of één bewoner in de straat last heeft van LFG. Personen die last hebben van LFG kunnen een scherp gehoor hebben en meer horen dan de mensen in hun omgeving. Vaker is het zo dat mensen die last hebben van LFG de hoge tonen niet meer goed kunnen horen. De aandacht gaat dan meer uit naar lage tonen, waardoor storende geluiden meer aandacht krijgen.
Geluidsbeleving kan ook een rol spelen, net zoals in hoeverre iemand gespitst is op bepaalde geluiden. Daarnaast kan de gemoedstoestand invloed hebben op het wel of niet hinder ondervinden van geluid. Als iemand gestrest is en/of behoefte heeft aan rust, zal diegene het geluid eerder als storend ervaren. Hieronder staan in het tekstkader drie voorbeelden van het wel of niet bewust waarnemen van geluid.
Voorbeelden: bewust waarnemen van geluid
Voorbeelden: bewust waarnemen van geluid
Ventilatiesysteem
Dit voorbeeld herkent u vast wanneer u wel eens in een ruimte bent waar een ventilatiesysteem aan staat. U heeft dat het grootste deel van de tijd niet in de gaten maar op het moment dat het systeem uit wordt geschakeld, merkt u opeens dat het stil wordt.
Ouders horen babygehuil
Een ander voorbeeld is dat van een huilende baby. Een stel jonge ouders heeft het huis vol met kraamvisite. Er is veel geroezemoes, maar de kersverse vader of moeder hoort toch dat de baby boven in zijn bedje zacht huilt. Deze ouders hebben geen beter gehoor dan de kraamvisite, maar ze zijn wel - bewust en onbewust - scherp afgestemd op alles wat met hun baby te maken heeft.
Geluid van treinen
Mensen die sinds kort langs een spoorlijn wonen, zullen de eerste weken waarschijnlijk last hebben van het passeren van treinverkeer. Op een gegeven moment hoort het geluid bij de nieuwe situatie en gaat iemand het minder horen en daardoor minder hinderlijk vinden. De hersenen gaan het dan beoordelen als een bekend en onbelangrijk signaal
De betekenis die we aan bepaalde geluiden geven, beïnvloedt hoe we dat geluid waarnemen. Wanneer we een geluid horen dat ons irriteert of bang maakt, gaan we dat geluid sterker en bewuster waarnemen. Dat kan bij LFG ook het geval zijn.
Met het menselijk gehoor is eigenlijk niet te bepalen waar LFG vandaan komt. Daarnaast kan het ook onvoorspelbaar zijn wanneer het te horen is. Dit maakt dat mensen die er last van hebben er alerter op worden - en de toon meteen horen wanneer die er is. De irritatie en/of angst kunnen daardoor steeds groter worden en er kan een negatieve spiraal ontstaan. De LFG-hinder zal dan blijven bestaan of zelfs erger worden.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat LFG vooral wordt waargenomen vanaf de middelbare leeftijd (ouder dan 40 jaar) en dat vrouwen er gevoeliger voor zijn dan mannen. Dat laatste wil echter niet zeggen dat mannen nooit hinder ervaren. Bij de Stichting LaagFrequent geluid melden vrouwen, vaker dan mannen, ook trillingen te ervaren. Sommige mensen hebben op den duur zoveel hinder van de bromtoon, dat hun leven vastloopt. Het is daarom zaak om op tijd hulp te zoeken.
- Ik hoor een bromtoon
- Meldingen over een bromtoon : Voorlopige GGD-richtlijn Medische Milieukunde
- A.W. Jongmans-Liedekerken, C.M.L. Gielkens-Sijstermans, T.H. Collijn. Gevoeligheid voor laagfrequent geluid: een studie naar mogelijke factoren. 1998