Hepatitis C

Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Mensen kunnen ongemerkt besmet zijn en pas na jaren klachten krijgen. Het hepatitis C virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed. 

Wat is hepatitis C? 

Het hepatitis C-virus wordt vooral via bloed overgedragen. Sinds 1992 controleren bloedbanken het bloed en bloedproducten op hepatitis C. Het hepatitis C-virus veroorzaakt in eerste instantie een (meestal ongemerkte) acute infectie. Deze gaat bij 80% van patiënten over in een chronische infectie.

Wat zijn symptomen van hepatitis C?

Acute hepatitis C 

Een besmetting met het hepatitis C-virus geeft meestal geen aanleiding tot ziekteverschijnselen. Symptomen zoals geelzucht zijn tijdens de acute ontsteking bij minder dan 10% van de mensen aanwezig. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.

Chronische hepatitis C 

In ongeveer 80% van de patiënten gaat hepatitis C over in chronische hepatitis. De infectie blijft dan langer dan 6 maanden bestaan. Omdat chronische hepatitis C in de loop van vele jaren de lever kan aantasten, is regelmatige controle noodzakelijk.  Bij deze mensen blijft het hepatitis C-virus sluimerend aanwezig, zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Deze groep wordt ‘drager’ van het virus. Hun bloed blijft besmettelijk voor mensen in hun omgeving. Het grootste gevaar is dat deze chronische hepatitis kan leiden tot levercirrose (20% van de gevallen) en soms ook tot leverkanker. Dit kan tot de dood leiden.

Besmetting en preventie van hepatitis C

Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten zijn de belangrijkste manieren waarop mensen besmet raken met het hepatitis C-virus. Het hepatitis C virus werd vroeger vooral overgedragen bij transfusies met besmet bloed of besmette bloedproducten, gebruik van besmette chirurgische instrumenten of naalden. Tegenwoordig komt dat in Nederland niet meer voor. Besmetting via seksueel contact is niet gebruikelijk.
Chronische hepatitis C is goed te behandelen met medicijnen. De medicijnen zijn de laatste jaren sterk verbeterd, met meer kans op genezing en minder bijwerkingen. Heeft iemand hepatitis C gehad, dan is er geen bescherming opgebouwd tegen een nieuwe besmetting met het hepatitis C-virus.

Vaccinatie

Er is nog geen vaccin beschikbaar tegen hepatitis C.

Hoe vaak komt het voor? 

Waarschijnlijk is minimaal 2% van de wereldbevolking besmet met het hepatitis C-virus. In Nederland hebben ongeveer 28.000 mensen (0,2 % van de totale bevolking) dit virus bij zich. Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt het iets vaker voor.

 

bloedtransfusie

Patiëntervaring hepatitis C

Download deze video

Downloads

Home / Onderwerpen / H / Hepatitis C

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu