Bij gebruik van de bodem kan bodemverontreiniging ontstaan, zoals lekkages van olietanks of landbouw. Ook bij het hergebruik van grond, bouw- en reststoffen kunnen stoffen in de bodem terecht komen. Bij activiteiten op, in en met de bodem wordt rekening gehouden met de mogelijke gevolgen zodat de effecten op mens en dier minimaal zijn. Zo wordt ongewenste achteruitgang van de bodem voorkomen.
Wat doet het RIVM?
Het RIVM werkt al vanaf de jaren ’80 mee aan de opbouw en actualisatie van het Nederlands bodem- en waterbeleid en de onderbouwing van de normen. Normstelling is nodig voor goed bodemkwaliteitsbeheer.
Wij adviseren bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van normstelling voor opkomende stoffen zoals PFAS en GenX. Ook evalueert het RIVM bestaande normstelling en stelt indien nodig een herziening voor op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Het RIVM adviseert en ondersteunt lokale en landelijke overheden over het gebruik van de bodembeleidskaders. Denk hierbij aan locatie specifieke maatregelen bij lood in de bodem en hergebruik van thermisch gereinigde grond bij infrastructurele projecten.
Meer informatie
Lood in de bodem
- Lood in de bodem
- Diffuse loodverontreiniging in de bodem : Advies voor een gemeenschappelijk beleidskader
- Toolkit voor gemeenten
- kennisoverzicht vraagstukken diffuus lood in bodem
- risicotoolbox bodem: module diffuus lood
- effectiviteit van gebruiksadviezen bij diffuus lood in bodem rapportage over onderzoek