Na vaccinatie merkt u soms dat uw lichaam reageert op het vaccin. Dat is normaal. Reacties ontstaan doordat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer. De reacties zijn dus een signaal dat het vaccin werkt.

Bijwerkingen zijn meestal mild

Net als andere vaccinaties kan de pneumokokkenprik soms bijwerkingen geven. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn. Dit gaat meestal binnen 1 tot 2 dagen over. Een uitgebreide zwelling van de arm komt bijna nooit voor.
Uit onderzoek blijkt dat de bijwerkingen die u kunt krijgen niet erger zijn als u de griepprik en pneumokokkenprik in 1 keer krijgt.

U kunt geen pneumokokkenziekte krijgen ván de prik.

Melden van een bijwerking

Als u een bijwerking heeft van de pneumokokkenprik dan kunt u dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb
U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan veilig gebruik van geneesmiddelen en vaccins. Als u twijfelt over de bijwerking of u maakt zich zorgen neem dan contact op met uw huisarts.

Allergische reactie

De kans op een allergische reactie na een pneumokokkenprik is heel klein. Bij een allergische reactie kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Op de pagina Bijwerkingen van het Rijksvaccinatieprogramma vindt u meer informatie over het herkennen van een allergische reactie.