De prik tegen pneumokokken beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar krijgen mensen van 60 jaar (geboren in 1965) en mensen van 78 jaar en ouder (geboren in 1947 of daarvoor) een uitnodiging van hun huis- of instellingsarts voor een gratis vaccinatie. De prik werkt langdurig en kan ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte voorkomen.

This information in English

Dit najaar ontvangen verschillende groepen een uitnodiging voor de prik tegen pneumokokken:

  • Mensen geboren in 1965. Dit zijn mensen die dit jaar 60 jaar zijn.
  • Mensen geboren in 1947 of daarvoor. Dit zijn mensen die dit jaar 78 jaar of ouder zijn.

Bent u tussen de 61 en 77 jaar oud? Dan heeft u de afgelopen jaren al de mogelijkheid gehad om de prik te halen. De prik tegen pneumokokken die u heeft kunnen halen beschermt vijf jaar. Daarna krijgt u weer de mogelijkheid om u te laten vaccineren.

De uitnodiging

De uitnodiging krijgt u van uw huisarts. Wanneer u in een instelling woont met een eigen medische dienst krijgt u de uitnodiging van uw instellingsarts. In de uitnodiging staat wanneer en hoe laat u de pneumokokkenprik kunt krijgen. De uitnodiging ontvangt u in september of oktober. Hoort u bij de doelgroep maar heeft u na oktober nog geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met uw huis- of instellingsarts.

Dit doet de prik tegen pneumokokken

Van pneumokokken kan je een pneumokokkenziekte krijgen. Dit is een verzamelnaam van ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de pneumokok. Bijna iedereen draagt deze bacterie bij zich. Maar vooral als je heel jong bent of 60 jaar of ouder kun je er erg ziek van worden. Ook als je daarvoor kerngezond was. Volwassenen krijgen dan vaak een longontsteking. Als de bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terechtkomt, zijn de gevolgen nog ernstiger. 

Elk jaar worden er ongeveer 8.500 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen in het ziekenhuis vanwege pneumokokkenziekte. Jaarlijks sterven er ongeveer 900 mensen van deze leeftijd aan pneumokokkenziekte. 

De prik verkleint de kans op een longontsteking door pneumokokken met ongeveer 30%. De kans dat de bacterie in uw bloedbaan of zenuwstelsel komt is na vaccinatie ongeveer de helft kleiner. 

Met één prik verkleint u voor lange tijd de kans om ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te komen overlijden door pneumokokken.

De prik is veilig. Veel landen om ons heen prikken al met dit vaccin. Wel kunt u last van bijwerkingen krijgen zoals pijn of gevoeligheid op de prikplek, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of gewrichtspijn. Bijwerkingen zijn mild en verdwijnen binnen enkele dagen. 

Pneumokokkenprik en de griepprik

De griepprik is voor iedereen vanaf 60 jaar en voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. De huisarts verstuurt ook de uitnodiging voor de griepprik. U kunt de 2 prikken meestal op het zelfde moment halen. Waarschijnlijk ontvangt u voor elke prik een aparte uitnodigingsbrief. Er zijn geen nadelen verbonden aan het tegelijk prikken. Uit onderzoek weten dat het veilig is. De kans op bijwerkingen is niet groter. Ook kleine kinderen krijgen meerdere vaccinaties op hetzelfde moment als ze deelnemen aan het RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma) (Rijksvaccinatie programma).

Heeft u bij uw huisarts aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen, en valt u in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u wel een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.

Lees meer over de griepprik.

Pneumokokkenprik en de coronaprik

Als u de prik tegen pneumokokken mag halen, mag u ook de coronaprik halen. De coronaprik haalt u bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De coronaprik is voor iedereen vanaf 60 jaar en voor mensen met bepaalde medische aandoeningen vanaf 50 jaar. De GGD nodigt u uit voor een coronaprik. 

Uit onderzoek weten we dat het veilig is om de coronaprik, de griepprik en de prik tegen pneumokokken in korte tijd te halen. De kans op bijwerkingen is niet groter. 

Lees meer over de coronaprik.

Meer informatie


Informatiemateriaal