Publicatiedatum 23-12-2015 | 00:00
Wijzigingsdatum 06-05-2025 | 16:31
De Alimentair Consulenten (AC) zijn in dienst van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en hebben als aandachtsgebied bronopsporing en voedselveiligheid. Ze zijn georganiseerd in het Expertisecentrum voedselvergiftiging en vervullen een belangrijke sleutelfunctie in de humaan-alimentaire samenwerking en in uitbraakonderzoek. Elk van de vijf GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-regio’s heeft een Alimentair Consulent.
Samen met de RAC (Regionale Arts Consulenten) en de RVC (regionaal veterinair consulenten) vormt de AC (alimentair consulent ) de achtervang in de regionale ondersteuning infectieziektebestrijding. Kerntaken van de AC:
- Vervult een verbindende functie tussen de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de vijf GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-regio’s;
- Versterkt de samenwerking tussen de humane en alimentaire sector en faciliteert de kennisdeling tussen de betrokken ketenpartners;
- Is contactpersoon voor de GGD'en voor inhoudelijke vragen over voedselgerelateerde infecties en vragen over het beleid van de NVWA op dit gebied;
- Signaleert knelpunten in deze regionale samenwerking;
- Voert (vooral complexere) bronopsporinguit.
- Coördineert het brononderzoek vanuit de NVWA.
- Neemt jaarlijks deel aan Regionale Overleggen Infectieziektebestrijding (ROI).