De Regionaal Veterinair Consulenten (RVC (regionaal veterinair consulenten)) en Alimentair Consulenten (AC (alimentair consulent )) werken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)). De NVWA is toezichthouder op de voedselproductieketenen heeft een belangrijke rol bij bronopsporing en bestrijding en preventie van infectieziekten.
Daar waar bij de regionale infectieziektebestrijding mogelijk contact met en/of overdracht via dieren of voedsel in beeld is, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benaderd worden voor ondersteuning. In haar rol als toezichthouder op de voedselproductieketen, kan de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een belangrijke rol vervullen bij bronopsporing, bestrijding en preventie van infectieziekten.
Om de regionale samenwerking op het humaan-veterinaire en humaan-alimentaire vlak te versterken en verder uit te bouwen, zijn Regionale Veterinair Consulenten (RVC (regionaal veterinair consulenten)) en Alimentair Consulenten (AC (alimentair consulent
)) aangesteld.
De NVWA-consulenten zijn onderdeel van het programma regionale ondersteuning en vervullen een liaisonfunctie tussen de NVWA en GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en. Samen met de RAC (Regionale Arts Consulenten) zorgen zij voor afstemming tussen de GGD’en de NVWA en voor de versterking van de samenwerking in de vijf GGD regio’s.
De RVC’ers zijn toezichthoudende dierenartsen, opgeleid als specialisten diergezondheid.
AC’ers hebben specifieke deskundigheid in levensmiddelenmicrobiologie en voedselveiligheid en zijn georganiseerd in het Expertisecentrum voedselvergiftiging.