De Regionaal Veterinair Consulenten (RVC (regionaal veterinair consulenten)) en Alimentair Consulenten (AC (alimentair consulent )) werken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)). De NVWA is toezichthouder op de voedselproductieketenen heeft een belangrijke rol bij bronopsporing en bestrijding en preventie van infectieziekten.
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)-consulenten zorgen in samenwerking met de RAC (Regionale Arts Consulenten) voor afstemming tussen de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de NVWA en voor de versterking van de regionale humaan-veterinair en humaan-alimentair samenwerking.
De RVC (regionaal veterinair consulenten)’ers zijn toezichthoudende dierenartsen, opgeleid als specialisten diergezondheid.
AC (alimentair consulent
)’ers zijn deskundigen in levensmiddelenmicrobiologie en voedselveiligheid en zijn georganiseerd in het Expertisecentrum voedselvergiftiging.