Streptobacillus moniliformis (rattenbeetkoorts)

De bacterie Streptobacillus moniliformis veroorzaakt rattenbeetkoorts of rattenbeetziekte. De bacterie kan in knaagdieren (ratten, maar ook muizen en hamsters) aanwezig zijn zonder dat zij hier ziek van zijn. Via een beet of krab of door contact met de urine, ontlasting of speeksel kan S. moniliformis overgedragen worden aan de mens. De mens kan ook geïnfecteerd worden door opname van besmet voedsel, in dat geval wordt de infectie ‘Haverhill fever’ genoemd.

De incubatietijd van de infectie is meestal twee tot drie dagen, maar kan uitlopen tot drie weken waarbij de eventuele bijtwond vaak al genezen is. De infectie verloopt met griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en braken. Daarnaast kunnen huiduitslag en gewrichtsontsteking ontstaan. Rattenbeetkoorts kan goed met antibiotica behandeld worden, maar zonder behandeling kunnen er ernstige orgaanaandoeningen ontstaan.

Het is onbekend hoe vaak rattenbeetkoorts voorkomt in Nederland. Waarschijnlijk zijn ook veel tamme ratten drager van S. moniliformis. In 2013 zijn twee patiënten gemeld met rattenbeetkoorts die de ziekte hebben opgelopen via tamme ratten.